Odchudzony bigos

Odchudzony bigos

Bigos na diecie? Jak najbardziej – zwłaszcza że ta klasyka kuchni polskiej może być bardzo wartościowa! My proponujemy przygotować bigos z dodatkiem schabu i parówek – a bez tłustych kawałków mięsa zwykle wybieranych do tej potrawy. Do tego oczywiście cudownie zdrowa kapusta, pieczarki i pieczywo. Efekt? Odchudzony bigos, który idealnie sprawdzi się i od święta, i zupełnie bez okazji. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
90 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Odchudzony bigos
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

375 kcal Kalorie
26 g Białko
17 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
1339 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
125 g
 schabu wieprzowego
4
sztuki frankfurterek
170 g
700 g
 kapusty kiszonej
1
sztuka cebuli
80 g
8
sztuk pieczarek
160 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
sztuka ziela angielskiego
1 g
1
sztuka liścia laurowego
1 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
4
kromki chleba żytniego razowego
120 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

375 kcal Kalorie
26 g Białko
17 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
1339 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Schab i cebulę kroimy na kawałki, smażymy na rozgrzanym oleju (połowa).

2

Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż zmięknie.

3

Dodajemy posiekaną kapustę. Dusimy do miękkości.

4

Frankfurterki i pieczarki kroimy w plastry. Przesmażamy na rozgrzanym oleju (połowa).

5

Dodajemy do miękkiej kapusty.

6

Bigos podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?