Schab pieczony na parze z ziemniakami i brukselką

Masz ochotę na treściwy obiad na bazie mięsa? Nasz schab pieczony na parze z ziemniakami i brukselką jest właśnie dla Ciebie! Dzięki specjalnej technice pieczenia na parze mięso nabiera delikatnego, soczystego smaku — to jednak nie wszystko! Idealnym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa jest brukselka — a my pomożemy Ci się przekonać, że warzywo to wcale nie musi być niesmaczne. Wystarczy odpowiednie przygotowanie, przyprawy i gotowe — brukselka, a co za tym idzie również całe danie, nabiera zupełnie nowego wymiaru!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Schab pieczony na parze z ziemniakami i brukselką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

365 kcal Kalorie
32 g Białko
7 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
110 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
400 g
 schabu
1
sztuka chrzanu
30 g
3
sztuki liści laurowych
3 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
2
sztuki cebuli
160 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
łyżka ksylitolu
15 g
10
sztuk ziemniaków
700 g
23
sztuki brukselki
391 g
3
łyżeczki świeżego koperku
12 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

365 kcal Kalorie
32 g Białko
7 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
110 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Przyprawione ziemniaki układamy obok siebie na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku, rozgranym do 120 stopni przez 40-50 minut, aż będą miękkie.

2

Umytą i obraną brukselkę kroimy na 4 części. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy brukselkę i chwilę smażymy na wolnym ogniu.

3

Do podsmażonej brukselki dodajemy odrobinę oleju i dusimy pilnując by się nie przypaliła i do momentu, aż będzie miękka. Gdy brukselka zmięknie doprawiamy ją solą, pieprzem, ksylitolem i posiekanym koperkiem.

4

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, posiekanym czosnkiem z cebulką, majerankiem i chrzanem. Mięso dokładnie łączymy z przyprawami.

5

Do naczynia żaroodpornego nalewamy odrobinę wody, wkładamy schab i pieczemy w temperaturze 120 stopni przez około 1 godzinę na kilogram mięsa. Jeśli mamy schab pokrojony już w plasterki to pieczemy około 10-12 minut na 1 cm mięsa.

6

Jeśli posiadamy termometr do mięsa, to pieczemy, aż mięso osiągnie w środku temperaturę 62 stopni.

7

Pieczony schab podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i duszoną brukselką.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?