Schab w sosie z porem i marchewką

Schab w sosie z porem i marchewką

Lubisz czasem testować przepisy w swojej kuchni przede wszystkim z mięsem? Mam dla Ciebie przepis na schab w sosie z porem i marchewką, który pachnie i smakuje wyśmienicie. Wieprzowina może być smaczna i bardzo krucha oraz delikatna. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Schab w sosie z porem i marchewką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

466 kcal Kalorie
31 g Białko
20 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
938 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
4
sztuki ziemniaków
280 g
200 g
 schabu bez kości
6
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
2
sztuki pora
280 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
sztuka marchewki
80 g
3
łyżki sosu sojowego
30 g
1
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
1
łyżeczka suszonego oregano
3 g
0,8
szklanki wody
200 g
1
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

466 kcal Kalorie
31 g Białko
20 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
938 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Obieramy ziemniaki i kroimy je w dużą kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby było jej 2 cm powyżej poziomu ziemniaków. Gotujemy na dużym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 20 minut, aż będą miękkie (sprawdzamy widelcem), następnie odcedzamy.

2

Kroimy pora oraz marchew w cienkie półplasterki. Czosnek drobno siekamy. Schab wieprzowy kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.

3

W garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy pora, marchew oraz czosnek. Smażymy przez 5 minut, mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.

4

Dodajemy pieprz, oregano oraz słodką paprykę według własnego uznania, mieszamy i smażymy jeszcze 1 minutę.

5

Dolewamy ciepłą wodę oraz sos sojowy. Doprowadzamy do wrzenia.

6

Dodajemy schab wieprzowy, zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy garnek i dusimy przez 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

7

W tym czasie w małej miseczce rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z 2–3 łyżkami zimnej wody na gładką zawiesinę. Pod koniec gotowania dania wlewamy ją do sosu, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 2–3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.

8

Gotowe danie podajemy razem z ziemniakami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera