
Schab w sosie z porem i marchewką
Lubisz czasem testować przepisy w swojej kuchni przede wszystkim z mięsem? Mam dla Ciebie przepis na schab w sosie z porem i marchewką, który pachnie i smakuje wyśmienicie. Wieprzowina może być smaczna i bardzo krucha oraz delikatna. Smacznego!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
200 g
|
schabu bez kości
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
2
|
sztuki pora
280 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
1
|
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
|
1
|
łyżeczka suszonego oregano
3 g
|
0,8
|
szklanki wody
200 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy ziemniaki i kroimy je w dużą kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby było jej 2 cm powyżej poziomu ziemniaków. Gotujemy na dużym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 20 minut, aż będą miękkie (sprawdzamy widelcem), następnie odcedzamy.
Kroimy pora oraz marchew w cienkie półplasterki. Czosnek drobno siekamy. Schab wieprzowy kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
W garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy pora, marchew oraz czosnek. Smażymy przez 5 minut, mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodajemy pieprz, oregano oraz słodką paprykę według własnego uznania, mieszamy i smażymy jeszcze 1 minutę.
Dolewamy ciepłą wodę oraz sos sojowy. Doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy schab wieprzowy, zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy garnek i dusimy przez 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
W tym czasie w małej miseczce rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z 2–3 łyżkami zimnej wody na gładką zawiesinę. Pod koniec gotowania dania wlewamy ją do sosu, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 2–3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
Gotowe danie podajemy razem z ziemniakami.