
Polędwiczki z szynką parmeńską i mozzarellą
Nudzą Cię standardowe przepisy na obiad? Sprawdź mój przepis na polędwiczki z szynką parmeńską i mozzarellą. Idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad, jak również na kolację. To szybkie rozwiązanie dla osób zapracowanych, szukających niesamowitych doznań kulinarnych.

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
350 g
|
polędwiczki wieprzowej
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
1
|
sztuka mozzarelli
120 g
|
4
|
plastry szynki parmeńskiej
60 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
12
|
sztuk pomidorków koktajlowych
240 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby była ok. 2 cm ponad poziom ziemniaków. Gotujemy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem, aż będą miękkie – około 20 minut od zagotowania. Miękkość sprawdzamy widelcem – powinien łatwo wchodzić w środek.
Polędwicę wieprzową kroimy na ukośne plastry grubości około 1,5 cm. Każdy plaster rozbijamy delikatnie tłuczkiem, aby uzyskać cienkie, ale zwarte kotleciki.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy mięso solą, pieprzem, czosnkiem oraz rozmarynem wedle uznania, odstawiamy do lodówki na min. 30 minut (im dłużej, tym lepiej).
Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki.
Na każdym kawałku mięsa kładziemy kawałek mozzarelli oraz szynki parmeńskiej, następnie zwijamy lub składamy na pół i przebijamy wykałaczką w dwóch miejscach, aby się nie rozpadły.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Układamy roladki i smażymy bez przykrycia przez około 3 minuty z każdej strony – aż mięso będzie lekko zrumienione.
Gotowe mięso przekładamy na talerz. Wyciągamy wykałaczki.
Polędwiczki podajemy z ziemniaki i pomidorkami koktajlowymi.