
Polędwiczki z szynką parmeńską i mozzarellą
Nudzą Cię standardowe przepisy na obiad? Sprawdź mój przepis na polędwiczki z szynką parmeńską i mozzarellą. Idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad, jak również na kolację. To szybkie rozwiązanie dla osób zapracowanych, szukających niesamowitych doznań kulinarnych.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
350 g
|
polędwiczki wieprzowej
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
plastry szynki parmeńskiej
60 g
|
8
|
plastrów mozzarelli
120 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
12
|
sztuk pomidorków koktajlowych
240 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
1
|
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Polędwiczkę czyścimy i kroimy w ukośne plastry
Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem
Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy przeciśniętym czosnkiem i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Im dłużej, tym lepiej
Mozzarellę kroimy w plasterki
Na każdym kawałku polędwiczki kładziemy kawałek mozzarelli, plasterek szynki i nabijamy wykałaczką, przebijając w dwóch miejscach
Na patelni rozgrzewamy oliwę
Smażymy około 3 minut na każdą stronę
Gotowe polędwiczki przekładamy na talerz
Wyciągamy wykałaczki i posypujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi
Polecam podać danie z ziemniaczkami. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
