
Kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami
Masz ochotę na odrobinę afrykańskiego smaku w swojej kuchni? Nasz kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami to perfekcyjne danie na tę okazję! Potrawa wykonana według poniższych wskazówek łączy w sobie pochodzącą z północnej Afryki, ostrą, paprykową pastę harissa z klasycznym mięsem drobiowym, świeżą papryką i ryżem, a całość tworzy pyszne i oryginalne danie obiadowe – spróbuj koniecznie!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kurczaka przecinamy wzdłuż tylnej części, nacinamy udka, smarujemy kurczaka dokładnie pastą harrisa i posypujemy solą
Warzywa kroimy na większe kawałki, czosnek miażdżymy i przekładamy do formy, na warzywach układamy kurczaka piersiami do góry
Pieczemy kurczaka w 190 stopniach przez 60 minut
Gotujemy ryż w osolonej wodzie
Podajemy kurczaka z ryżem
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
