Kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami

Masz ochotę na odrobinę afrykańskiego smaku w swojej kuchni? Nasz kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami to perfekcyjne danie na tę okazję! Potrawa wykonana według poniższych wskazówek łączy w sobie pochodzącą z północnej Afryki, ostrą, paprykową pastę harissa z klasycznym mięsem drobiowym, świeżą papryką i ryżem, a całość tworzy pyszne i oryginalne danie obiadowe – spróbuj koniecznie!

20 min
Czas przygotowania
80 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,20/5
(z 5 ocen)
Kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

568 kcal Kalorie
49 g Białko
23 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
244 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
0,7
sztuki kurczaka kukurydzianego
1200 g
8
łyżeczek pasty harrisa
40 g
2
sztuki papryki czerwonej
340 g
4
ząbki czosnku
24 g
1
sztuka cebuli czerwonej
110 g
2
porcje ryżu basmati
200 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

568 kcal Kalorie
49 g Białko
23 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
244 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Kurczaka przecinamy wzdłuż tylnej części, nacinamy udka, smarujemy kurczaka dokładnie pastą harrisa i posypujemy solą

2

Warzywa kroimy na większe kawałki, czosnek miażdżymy i przekładamy do formy, na warzywach układamy kurczaka piersiami do góry

3

Pieczemy kurczaka w 190 stopniach przez 60 minut

4

Gotujemy ryż w osolonej wodzie

5

Podajemy kurczaka z ryżem

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?