Kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami

Kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami

Masz ochotę na odrobinę afrykańskiego smaku w swojej kuchni? Nasz kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami to perfekcyjne danie na tę okazję! Potrawa wykonana według poniższych wskazówek łączy w sobie pochodzącą z północnej Afryki, ostrą, paprykową pastę harissa z klasycznym mięsem drobiowym, świeżą papryką i ryżem, a całość tworzy pyszne i oryginalne danie obiadowe – spróbuj koniecznie!

20 min
Czas przygotowania
80 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,13/5
(z 8 ocen)
Kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

566 kcal Kalorie
49 g Białko
23 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
243 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
1200 g
 kurczaka
8
łyżeczek pasty harrisa
40 g
2
sztuki papryki czerwonej
340 g
4
ząbki czosnku
24 g
1
sztuka cebuli czerwonej
80 g
200 g
 ryżu basmati
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

566 kcal Kalorie
49 g Białko
23 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
243 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Kurczaka przecinamy wzdłuż tylnej części, nacinamy udka, smarujemy kurczaka dokładnie pastą harrisa i posypujemy solą.

2

Warzywa kroimy na większe kawałki, czosnek miażdżymy i przekładamy do formy, na warzywach układamy kurczaka piersiami do góry.

3

Pieczemy kurczaka w 190 stopniach przez 60 minut.

4

Gotujemy ryż w osolonej wodzie.

5

Kurczaka podajemy z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?