
Kurczak w kremowym sosie curry
Pyszne danie kuchni chińskiej i bardzo lubiane w Polsce, to pierś z kurczaka w kremowym sosie curry, przyrządzonym z mleczka kokosowego, kurkumy oraz imbiru. Różnorodna kompozycja smakowa każdemu przypadnie do gustu i sprawdzi się nie tylko jako obiad.

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,3
|
opakowania mleczka kokosowego
100 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chili lub chili w proszku
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu cayenne
0,25 g
|
1
|
plaster drobno posiekanego korzenia imbiru (lub łyżeczka sproszkowanego)
5 g
|
1
|
łyżeczka skórki z cytryny
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu cayenne
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy solą oraz pieprzem.
W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli (lub równowartość suchej przyprawy), posiekany imbir, skórkę z cytryny.
Kurczaka mieszamy z marynatą i odstawiamy na minimum 5 minut.
Cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.
Zmniejszamy ogień i dodajemy curry.
Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 1 minutę.
Na koniec dodajemy mleczko kokosowe.
Gotujemy dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając.
Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne oraz solą
Gorące curry podajemy z ryżem. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
