Kurczak sriracha mayo

Kurczak sriracha mayo

Sriracha mayo to prawdziwy hit wśród sosów – a wszystko dzięki połączeniu kremowego majonezu i ostrego, tajskiego sosu sriracha. Jak wykorzystać go w kuchni? Kurczak sriracha mayo poleca się na obiad! Z pozoru zwyczajnie klasyczny: bo znajdziesz tu mięso z kurczaka, ryż i świeżego ogórka. I wtedy właśnie wkracza on: sos sriracha mayo, który nadaje tej prostej potrawie zadziornego charakteru. Koniecznie wypróbuj!

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 4 ocen)
Kurczak sriracha mayo
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Low glycemic index Low glycemic index
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

527 kcal Kalorie
37 g Białko
20 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
260 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
50 g
 ryżu basmati
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1,5
łyżeczki majonezu
15 g
1
łyżka sosu Sriracha
10 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
sztuka ogórka zielonego
150 g
1
łyżeczka szczypiorku
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

527 kcal Kalorie
37 g Białko
20 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
260 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Mięso nacinamy w kratkę (z jednej strony), następnie nacieramy przyprawami.

3

W miseczce mieszamy majonez z sosem Sriracha.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso z jednej i z drugiej strony przez ok. 10-15 minut (w zależności od grubości kawałka). Po tym czasie smarujemy mięso przygotowanym sosem, od strony nacięć i podsmażamy jeszcze przez ok. 2-3 minut nie obracając. Możemy zostawić część sosu do polania gotowego dania.

5

Na talerzu układamy ryż, gotowe mięso (opcjonalnie polewamy pozostawionym sosem) i pokrojonego ogórka. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.