Kurczak Cajun

Kuchnia cajun, charakterystyczna dla ludności bagnistych obszarów amerykańskiej Luizjany, to sposób żywienia bogaty w takie produkty jak ryż, papryka, cebula oraz aromatyczne przyprawy – czosnek, pieprz, oregano czy tymianek. Przygotowany według poniższego przepisu kurczak Cajun, łączy w sobie to, co najlepsze w kuchni tego rejonu Stanów Zjednoczonych z kremowym awokado i delikatnym mięsem kurczaka. Jest to świetna propozycja na oryginalny i smaczny obiad, dostarczający mocy niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Spróbuj koniecznie!

15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,60/5
(z 25 ocen)
Kurczak Cajun
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

449 kcal Kalorie
29 g Białko
11 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
98 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
4
porcje mięsa z piersi kurczaka
400 g
2
porcje ryżu basmati
200 g
1
sztuka awokado
140 g
3
sztuki papryki czerwonej
510 g
3
sztuki cebuli
330 g
1
garść kolendry świeżej
4 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
2
szczypty czosnku granulowanego
2 g
1
szczypta pieprzu cayenne
3 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
3
łyżeczki papryki słodkiej
9 g
3
łyżeczki oregano
9 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

449 kcal Kalorie
29 g Białko
11 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
98 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Łączymy przyprawy na mieszankę cajun: po jednej łyżeczce czosnku granulowanego, pieprzu, pieprzu cayenne, tymianku, oraz po jednej łyżce soli, papryki słodkiej, oregano

2

Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż, tak aby uzyskać plastry o podobnej grubości

3

Ryż gotujemy według instrukcji

4

Piersi przekładamy do miski i dodajemy do nich mieszankę cajun, sok z cytryny oraz oliwę, mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut

5

Paprykę i cebulę kroimy w plastry o podobnej grubości

6

Odcinamy łodygi kolendry i drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy paprykę, cebulę i łodygi kolendry oraz kumin, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy i podsmażamy przez 10 minut

7

Na rozgrzanej patelni grillowej układamy piersi z kurczaka i grillujemy po 6- 7 minut z każdej strony

8

Obieramy awokado i kroimy w plasterki

9

Na talerzu układamy ryż, kurczaka, warzywa, awokado i posypujemy listkami kolendry

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?