
Kurczak Cajun
Kuchnia cajun, charakterystyczna dla ludności bagnistych obszarów amerykańskiej Luizjany, to sposób żywienia bogaty w takie produkty jak ryż, papryka, cebula oraz aromatyczne przyprawy – czosnek, pieprz, oregano czy tymianek. Przygotowany według poniższego przepisu kurczak Cajun, łączy w sobie to, co najlepsze w kuchni tego rejonu Stanów Zjednoczonych z kremowym awokado i delikatnym mięsem kurczaka. Jest to świetna propozycja na oryginalny i smaczny obiad, dostarczający mocy niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Spróbuj koniecznie!

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Łączymy przyprawy na mieszankę cajun: po jednej łyżeczce czosnku granulowanego, pieprzu, pieprzu cayenne, tymianku, oraz po jednej łyżce soli, papryki słodkiej, oregano
Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż, tak aby uzyskać plastry o podobnej grubości
Ryż gotujemy według instrukcji
Piersi przekładamy do miski i dodajemy do nich mieszankę cajun, sok z cytryny oraz oliwę, mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut
Paprykę i cebulę kroimy w plastry o podobnej grubości
Odcinamy łodygi kolendry i drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy paprykę, cebulę i łodygi kolendry oraz kumin, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy i podsmażamy przez 10 minut
Na rozgrzanej patelni grillowej układamy piersi z kurczaka i grillujemy po 6- 7 minut z każdej strony
Obieramy awokado i kroimy w plasterki
Na talerzu układamy ryż, kurczaka, warzywa, awokado i posypujemy listkami kolendry
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
