Kurczak Fajita

Lubisz ostre smaki, ale jednocześnie potrzebujesz dużej ilości białka? Fajita – to potrawa wywodząca się meksykańskiej kuchni, która zabierze Cię w niesamowitą kulinarną podróż. Kurczak Fajita przygotowany z warzywami idealnie pobudzi delikatne kubki smakowe.

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,81/5
(z 75 ocen)
Kurczak Fajita
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

325 kcal Kalorie
45 g Białko
13 g Tłuszcze
8 g Węglowodany
228 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
4
porcje polędwiczek z kurczaka
400 g
4
łyżeczki masła klarowanego
20 g
0,5
sztuki czerwonej cebuli
55 g
0,4
sztuki czerwonej papryki
70 g
0,4
sztuki żółtej papryki
70 g
0,5
sztuki limonka
35 g
1
garść świeżej kolendra lub natki pietruszki
4 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
1
szczypta kminku
1 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

325 kcal Kalorie
45 g Białko
13 g Tłuszcze
8 g Węglowodany
228 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Polędwiczki z kurczaka kroimy i doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i papryką, polewamy sokiem z limonki i odstawiamy do zamarynowania

2

Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w paski, a cebulę na plasterki

3

Warzywa mieszamy z solą, pieprzem, kminkiem i papryką, polewamy sokiem z limonki

4

Mięso smażymy na maśle klarowanym. Po usmażeniu odkładamy na talerz

5

Na tę samą patelnię wykładamy warzywa, zmniejszamy ogień i dokładnie obsmażamy, co chwilę mieszając

6

Dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy całość

7

Posypujemy pietruszką i cieszymy się smakiem pysznego dania. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?