
Kurczak Fajita
Lubisz ostre smaki, ale jednocześnie potrzebujesz dużej ilości białka? Fajita – to potrawa wywodząca się meksykańskiej kuchni, która zabierze Cię w niesamowitą kulinarną podróż. Kurczak Fajita przygotowany z warzywami idealnie pobudzi delikatne kubki smakowe.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
polędwiczek z kurczaka
|
4
|
łyżeczki masła klarowanego
20 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej cebuli
55 g
|
0,4
|
sztuki czerwonej papryki
70 g
|
0,4
|
sztuki żółtej papryki
70 g
|
0,5
|
sztuki limonka
35 g
|
1
|
garść świeżej kolendra lub natki pietruszki
4 g
|
1
|
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka kminku
1 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Polędwiczki z kurczaka kroimy i doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i papryką, polewamy sokiem z limonki i odstawiamy do zamarynowania
Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w paski, a cebulę na plasterki
Warzywa mieszamy z solą, pieprzem, kminkiem i papryką, polewamy sokiem z limonki
Mięso smażymy na maśle klarowanym. Po usmażeniu odkładamy na talerz
Na tę samą patelnię wykładamy warzywa, zmniejszamy ogień i dokładnie obsmażamy, co chwilę mieszając
Dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy całość
Posypujemy pietruszką i cieszymy się smakiem pysznego dania. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
