
Bigos z kurczaka i purre ziemniaczane
Bigos to jedno z najbardziej klasycznych dań polskiej kuchni – czy da się jednak przygotować je w wersji dietetycznej? Z nami odpowiedź na to pytanie brzmi: zdecydowanie tak! Poniższy przepis na bigos z kurczaka i puree ziemniaczane łączy w sobie to, co w tej potrawie najlepsze, czyli niezwykle bogatą w składniki odżywcze białą kapustę z delikatnym mięsem z kurczaka, warzywami i idealną mieszankę przypraw. Tak podany bigos zachwyci zarówno fanów tradycyjnej kuchni polskiej, jak i tych, którzy nie przepadają za jej bardziej kaloryczną odsłoną.

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kapustę oraz cebulę kroimy
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę przez 2 minuty, dodajemy starty lub posiekany czosnek i kapustę. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut
Wlewamy wodę i przykrywamy, gotujemy przez 10 minut
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
Pomidory oraz pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Dodajemy przyprawy, mieszamy
Posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut
Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy
Ziemniaki tłuczemy i podajemy z bigosem
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
