Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Bigos z kurczaka i puree ziemniaczane

Bigos z kurczaka i puree ziemniaczane

Bigos to jedno z najbardziej klasycznych dań polskiej kuchni – czy da się jednak przygotować je w wersji dietetycznej? Z nami odpowiedź na to pytanie brzmi: zdecydowanie tak! Poniższy przepis na bigos z kurczaka i puree ziemniaczane łączy w sobie to, co w tej potrawie najlepsze, czyli niezwykle bogatą w składniki odżywcze białą kapustę z delikatnym mięsem z kurczaka, warzywami i idealną mieszankę przypraw. Tak podany bigos zachwyci zarówno fanów tradycyjnej kuchni polskiej, jak i tych, którzy nie przepadają za jej bardziej kaloryczną odsłoną.

10 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,68/5
(z 28 ocen)
Bigos z kurczaka i puree ziemniaczane
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

450 kcal Kalorie
33 g Białko
4 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
232 mg Sód
21 g Błonnik

Składniki
2000 g
 kapusty
400 g
 mięsa z piersi kurczaka
7
sztuk ziemniaków
490 g
5
sztuk pomidorów
800 g
2
sztuki cebuli
220 g
1
ząbek czosnku
6 g
4
łyżeczki koperku
16 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
3
łyżeczki kminku
3 g
2
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
1,5
szklanki wody
375 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

450 kcal Kalorie
33 g Białko
4 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
232 mg Sód
21 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kapustę kroimy w paski, cebulę i czosnek drobno siekamy.

2

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę przez 2 minuty, dodajemy czosnek i kapustę. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut.

3

Wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy przez 10 minut.

4

Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

5

Pomidory oraz pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy do kapusty. Dodajemy przyprawy, posiekany koperek. Gotujemy przez 10 minut.

6

Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy.

7

Ziemniaki tłuczemy i podajemy z bigosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.