Burgery z indyka z cukinią
Uwielbiasz połączenie burgera z warzywami? Sprawdź przepis na burgery z indyka z cukinią, które zastępują standardowe i monotonne burgery. To świetny pomysł na lekkie danie dnia lub posiłek potreningowy. Wypróbuj przepis i zasmakuj indyka w oryginalnej postaci.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
ryżu basmati
|
200 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
4
|
sztuki pomidorków koktajlowych
80 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu roślinnego
40 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.
Cukinię ścieramy na tarce, solimy i pozostawiamy na sitku na 5-6 minut, aby woda odciekła. Odciskamy. Przyprawiamy przyprawami i smażymy na rozgrzanej oliwie (połowa) przez ok. 4 minuty.
Cukinię przekładamy ponownie na sito i pozostawiamy do ostudzenia.
Dodajemy mięso, mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy na pozostałej oliwie przez ok. 3 minuty z każdej strony.
Ryż oraz przekrojone pomidorki mieszamy.
Na talerzu układamy burgery, ryż z pomidorkami. Podajemy z jogurtem. Smacznego!