Burrito

Burrito

Czy wiesz, że buritto powstało z fuzji kuchni amerykańskiej i meksykańskiej? Możesz je przygotować i wyjść z nim z domu, ponieważ nadzienie zawinięte w tortillę nie wymaga użycia sztućców. Aby danie było zdrowsze, proponujemy tortillę pełnoziarnistą. Zastanawiasz się, jak wygląda przepis na burrito z mięsem mielonym? To niepowtarzalne połączenie mielonego mięsa wieprzowego, kukurydzy, chili i limonki. Doskonale sprawdzi się jako obiad w domu, ale też sycący lunch w pracy. To polecany pomysł na danie spożywane w gronie znajomych. Zobacz, jak je przygotować!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,54/5
(z 101 ocen)
Burrito
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

518 kcal Kalorie
27 g Białko
17 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
483 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
200 g
 mięsa mielonego wieprzowego
0,5
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
0,2
opakowania jogurtu greckiego
60 g
0,5
sztuki limonki
35 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
3
łyżeczki czosnku granulowanego
3 g
50 g
 ryżu basmati
1
garść kolendry świeżej
4 g
1
sztuka papryczki chilli
20 g
0,3
opakowania pomidorów z puszki
100 g
0,5
sztuki czerwonej cebuli
40 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

518 kcal Kalorie
27 g Białko
17 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
483 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Przepis na burrito rozpoczyna się od przygotowania mięsa. Weź miskę i włóż do niej mielone mięso wieprzowe. Możesz też kupić np. łopatkę lub karczek, a następnie samodzielnie je zmielić w maszynce na średnich oczkach. Dopraw kuminem, granulowanym czosnkiem, szczyptą soli oraz pieprzu. Wymieszaj dokładnie, aby mięso nabrało aromatu. Odstaw je na chwilę.

2

Do burrito z mięsem mielonym potrzebny jest też ryż. Przygotuj garnek i zagotuj wodę. Nie zapomnij jej lekko posolić. W zależności od producenta czas gotowania może się różnić, dlatego postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3

Nie wszyscy wiedzą, jak zrobić burrito, a niektórym wydaje się to zbyt skomplikowane. Z naszym przepisem wszystko stanie się jednak dużo prostsze. Gdy ryż będzie się gotował, przygotuj jogurt. Wymyj i sparz limonkę. Aby łatwiej było wycisnąć z niej sok, poturlaj ją przez chwilę, naciskając dłonią. Dopiero wtedy przetnij na pół i wyciśnij sok z połówki owocu. Dodaj go do jogurtu. Posiekaj świeżą kolendrę i również ją połącz z jogurtem.

4

Wyjmij dwie patelnie z szafki. Rozgrzej jedną i wrzuć mięso. Smaż je przez ok. 7-9 minut. Następnie otwórz puszkę pomidorów i połącz je z mięsem. Duś razem przez kolejne 25 minut.

5

Teraz będzie Ci potrzebna druga patelnia. Rozgrzej na niej olej. Zdejmij łupinki z cebuli i pokrój ją w paski. Tak samo pokrój czerwoną paprykę oraz papryczkę chili. Burrito meksykańskie nie istnieje bez kukurydzy, dlatego to idealny moment, aby ją dodać. Całość podduszaj przez ok. 5-7 minut.

6

Tradycyjne burrito przepis wymaga, aby przygotowane składniki po kolei kłaść na tortilli. Najlepiej sprawdza się tortilla średniej wielkości. Połóż na niej ryż, mięso, warzywa, a na końcu sos jogurtowy. Teraz pozostaje całość zawinąć i zjeść ze smakiem!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.