
Burrito
Czy wiesz, że burrito to danie powstałe w wyniku połączenia wpływów kuchni amerykańskiej oraz meksykańskiej? W naszej wersji tego klasycznego przepisu, mielone mięso wieprzowe idealnie komponuje się z pochodzącymi z Ameryki Środkowej składnikami, takimi jak limonka, chilli czy kukurydza, zaś całość podawana jest z pełnoziarnistą tortillą. Takie danie sprawdzi się świetnie, jako obiad zabrany do pracy, zjedzony w gronie rodziny lub podany odwiedzającym Cię gościom. Wybór należy do Ciebie!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa mielonego wieprzowego
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu greckiego
60 g
|
0,5
|
sztuki limonki
35 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
3
|
łyżeczki czosnku granulowanego
3 g
|
50 g
|
ryżu basmati
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
0,3
|
opakowania pomidorów z puszki
100 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej cebuli
40 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka tortilla pełnoziarnista
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso łączymy z przyprawami, solą i pieprzem, następnie odstawiamy na chwilę.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Do jogurtu dodajemy sok z limonki i posiekaną kolendrę.
Na patelni smażymy mięso przez około 7-9 minut, następnie dodajemy passatę pomidorową i dusimy przez 25 minut.
Na drugiej patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w paski cebulę, papryczkę chili, paprykę oraz kukurydzę przez około 5-7 minut.
Na tortilli układamy kolejno ryż, mięso, warzywa, jogurt i zawijamy.
Opiekamy burrito na patelni.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
