Dietetyczne wrapy
Zdrowy fast food — czy to w ogóle możliwe? Jak najbardziej — a nasze dietetyczne wrapy Ci to udowodnią! Znajdziesz tu całą gamę pełnych witamin warzyw, delikatne mięso, przyprawy…a wszystko zawinięte w delikatną pszenną tortillę. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
400 g
|
łopatki wieprzowej
|
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
|
0,2
|
łyżeczki kminu rzymskiego
1 g
|
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego
125 g
|
|
4
|
sztuki tortilli
240 g
|
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
|
35 g
|
mieszanki sałat
|
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
|
0,3
|
opakowania jogurtu greckiego
100 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 140°C w trybie góra-dół (lub 120°C termoobieg).
Bulion warzywny rozrabiamy według instrukcji na opakowaniu produktu.
Oprószamy mięso solą oraz pieprzem z obu stron według własnego uznania. Patelnię rozgrzewamy beztłuszczowo na dużym ogniu i obsmażamy mięso po ok. 3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 25×20 cm.
Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na tę samą patelnię (na której smażyliśmy mięso) wlewamy odrobinę bulionu warzywnego, aby zebrać smak z dna. Po czym dodajemy cebulę oraz czosnek, i smażymy na średnim ogniu bez przykrycia przez 2–3 minuty, aż do zeszklenia.
Dodajemy słodką paprykę, wędzoną paprykę, kumin oraz syrop klonowy. Mieszamy i smażymy jeszcze ok. 1 minutę.
Wlewamy pozostały bulion warzywny, mieszamy i gotujemy przez minutę, po czym całą zawartość patelni przelewamy do naczynia z mięsem. Przykrywamy naczynie pokrywą lub folią aluminiową.
Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy 3–4 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie i łatwo da się rozdzielić widelcem.
Po upieczeniu wyjmujemy naczynie, a mięso szarpiemy widelcem na cienkie włókna, mieszamy z powstałym sosem.
Cebulę czerwoną kroimy w cienkie piórka. Pomidora oraz ogórka kroimy na mniejsze kawałki, a awokado w półplastry o grubości ok. 0,5 cm.
Tortille podgrzewamy na suchej patelni przez ok. 30 sekund z każdej strony, aż będą elastyczne.
Tortille smarujemy równomiernie jogurtem greckim, nakładamy sałatę, pomidora, ogórka, cebulę czerwoną, awokado oraz łopatkę. Zawijamy ciasno w rulon.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.