Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Dietetyczne wrapy

Dietetyczne wrapy

Zdrowy fast food — czy to w ogóle możliwe? Jak najbardziej — a nasze dietetyczne wrapy Ci to udowodnią! Znajdziesz tu całą gamę pełnych witamin warzyw, delikatne mięso, przyprawy…a wszystko zawinięte w delikatną pszenną tortillę. Spróbuj koniecznie!

25 min
Czas przygotowania
205 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 6 ocen)
Dietetyczne wrapy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

489 kcal Kalorie
29 g Białko
21 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
514 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
400 g
 łopatki wieprzowej
0,5
sztuki cebuli
40 g
3
ząbki czosnku
18 g
0,2
łyżeczki kminu rzymskiego
1 g
2
łyżeczki syropu klonowego
20 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
0,5
szklanki bulionu warzywnego
125 g
4
sztuki tortilli
240 g
1
sztuka awokado
140 g
35 g
 mieszanki sałat
1
sztuka pomidora
160 g
1
sztuka ogórka
150 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
0,3
opakowania jogurtu greckiego
100 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

489 kcal Kalorie
29 g Białko
21 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
514 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 25 min.
1

Nagrzewamy piekarnik do 140°C w trybie góra-dół (lub 120°C termoobieg).

2

Bulion warzywny rozrabiamy według instrukcji na opakowaniu produktu.

3

Oprószamy mięso solą oraz pieprzem z obu stron według własnego uznania. Patelnię rozgrzewamy beztłuszczowo na dużym ogniu i obsmażamy mięso po ok. 3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 25×20 cm.

4

Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

5

Na tę samą patelnię (na której smażyliśmy mięso) wlewamy odrobinę bulionu warzywnego, aby zebrać smak z dna. Po czym dodajemy cebulę oraz czosnek, i smażymy na średnim ogniu bez przykrycia przez 2–3 minuty, aż do zeszklenia.

6

Dodajemy słodką paprykę, wędzoną paprykę, kumin oraz syrop klonowy. Mieszamy i smażymy jeszcze ok. 1 minutę.

7

Wlewamy pozostały bulion warzywny, mieszamy i gotujemy przez minutę, po czym całą zawartość patelni przelewamy do naczynia z mięsem. Przykrywamy naczynie pokrywą lub folią aluminiową.

8

Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy 3–4 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie i łatwo da się rozdzielić widelcem.

9

Po upieczeniu wyjmujemy naczynie, a mięso szarpiemy widelcem na cienkie włókna, mieszamy z powstałym sosem.

10

Cebulę czerwoną kroimy w cienkie piórka. Pomidora oraz ogórka kroimy na mniejsze kawałki, a awokado w półplastry o grubości ok. 0,5 cm.

11

Tortille podgrzewamy na suchej patelni przez ok. 30 sekund z każdej strony, aż będą elastyczne.

12

Tortille smarujemy równomiernie jogurtem greckim, nakładamy sałatę, pomidora, ogórka, cebulę czerwoną, awokado oraz łopatkę. Zawijamy ciasno w rulon.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera