
Pad Thai
Pad Thai jest słynnym daniem kuchni tajskiej. To smażony w woku lub na patelni makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami, grzybami, sosem sojowym i octem ryżowym. Niezwykły aromat danie to zawdzięcza dodatkowi kolendry, bez której trudno sobie wyobrazić kuchnię tajską.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa kroimy w cienkie paski, a kurczaka w kostkę
Z kolendry odcinamy łodygi. Następnie drobno siekamy listki kolendry i cebulkę dymkę, które zostawiamy na koniec
Zalewamy gorącą wodą makaron ryżowy
Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, a następnie wrzucamy posiekany czosnek z imbirem
Dodajemy kurczaka i po 4-5 minutach dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko smażymy kolejne 5 minut
Dodajemy wymieszany sos sojowy z cukrem i octem ryżowym, które smażymy około 1 minuty, cały czas mieszając
Na koniec posypujemy świeżą kolendrą, cebulką dymką i sezamem. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
