
Pad Thai
Pad Thai jest słynnym daniem kuchni tajskiej. To smażony w woku lub na patelni makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami, grzybami, sosem sojowym i octem ryżowym. Niezwykły aromat danie to zawdzięcza dodatkowi kolendry, bez której trudno sobie wyobrazić kuchnię tajską.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
100 g
|
makaronu ryżowego
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
4
|
łyżki sosu sojowego
40 g
|
2
|
łyżki octu ryżowego
20 g
|
0,5
|
łyżki cukru
5 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
8
|
sztuk pieczarek
160 g
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa kroimy w cienkie paski, a kurczaka w kostkę. Listki kolendry drobno siekamy.
Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek z imbirem.
Dodajemy kurczaka i po 4-5 minutach dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko smażymy kolejne 5 minut.
Dodajemy wymieszany sos sojowy z cukrem i octem ryżowym, które smażymy około 1 minuty, cały czas mieszając. Mieszamy z makaronem.
Przed podaniem posypujemy kolendrą i sezamem. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
