Pad Thai z kurczakiem, warzywami i kolendrą

Pad Thai z kurczakiem, warzywami i kolendrą

Masz ochotę na przysmak prosto z Tajlandii? Przygotuj Pad Thai z kurczakiem i warzywami według naszego przepisu! Delektuj się aromatem kolendry.

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,57/5
(z 65 ocen)
Pad Thai z kurczakiem, warzywami i kolendrą
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

416 kcal Kalorie
32 g Białko
7 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
1200 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
100 g
 makaronu ryżowego
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
4
łyżki sosu sojowego
40 g
2
łyżki octu ryżowego
20 g
0,5
łyżki cukru
5 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
plaster imbiru
5 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
łyżeczka sezamu
5 g
8
sztuk pieczarek
160 g
1
garść świeżej kolendry
4 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

416 kcal Kalorie
32 g Białko
7 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
1200 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Do przygotowania pad thai potrzebny jest makaron ryżowy, który przyrządza się zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepszy wybór stanowi makaron w kształcie wstążek. Świetnie sprawdzi się taki o szerokości 10 mm, ale możesz skorzystać z węższego. Po ugotowaniu umieść go w durszlaku i trzymając nad zlewem, przepłucz zimną wodą. Dzięki temu nie będzie się sklejał.

2

Aby zrobić pad thai, przepis wykonuj w podanej kolejności. Teraz zajmij się warzywami. Umyj marchewkę, cukinię i czerwoną paprykę. Przygotuj czosnek, cebulę i imbir. Pieczarki oczyść i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Pokrój w plastry. Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Cukinię pokrój w talarki. Zwróć uwagę, aby nie były za grube. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski.

3

Nasz przepis na pad thai wymaga również obrania cebuli i czosnku, a następnie ich drobnego posiekania. Plaster imbiru posiekaj w ten sam sposób. Zajmij się od razu listkami kolendry. Umyj je i także posiekaj.

4

Teraz będzie Ci potrzebna patelnia. Powinna być duża, ponieważ stopniowo będziesz dorzucać kolejne składniki. To pad thai z kurczakiem, więc oprócz makaronu ryżowego będzie też kurczak. Patelnię postaw na palniku i wlej olej. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir.

5

Przygotuj mięso z piersi kurczaka – oczyść je i pokrój w kostkę. Pad thai z kurczakiem – przepis wyjdzie rewelacyjnie, gdy teraz wrzucisz na patelnię pokrojoną pierś. Podsmażaj ją przez 4-5 minut razem z cebulą, czosnkiem i imbirem. Po upływie tego czasu dodaj resztę pokrojonych warzyw. Smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut.

6

Weź miseczkę. Wlej do niej sos sojowy. Dodaj ocet ryżowy i cukier. Wymieszaj składniki. Dzięki temu makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku zyska swój charakterystyczny smak. Powstałą zalewę wlej do kurczaka z warzywami. Smaż dalej ok. minuty, a następnie dołóż makaron i wymieszaj całość.

7

Przygotuj talerze. Kurczak pad thai posyp jeszcze kolendrą i sezamem. Delektuj się oryginalnym smakiem tajskiej kuchni!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.