Pad Thai

Pad Thai

Pad Thai jest słynnym daniem kuchni tajskiej. To smażony w woku lub na patelni  makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami, grzybami, sosem sojowym i octem ryżowym. Niezwykły aromat danie to zawdzięcza dodatkowi kolendry, bez której trudno sobie wyobrazić kuchnię tajską.

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,36/5
(z 53 ocen)
Pad Thai
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

416 kcal Kalorie
32 g Białko
7 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
1200 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
100 g
 makaronu ryżowego
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
4
łyżki sosu sojowego
40 g
2
łyżki octu ryżowego
20 g
0,5
łyżki cukru
5 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
plaster imbiru
5 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
łyżeczka sezamu
5 g
8
sztuk pieczarek
160 g
1
garść świeżej kolendry
4 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

416 kcal Kalorie
32 g Białko
7 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
1200 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Warzywa kroimy w cienkie paski, a kurczaka w kostkę. Listki kolendry drobno siekamy.

2

Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.

3

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek z imbirem.

4

Dodajemy kurczaka i po 4-5 minutach dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko smażymy kolejne 5 minut.

5

Dodajemy wymieszany sos sojowy z cukrem i octem ryżowym, które smażymy około 1 minuty, cały czas mieszając. Mieszamy z makaronem.

6

Przed podaniem posypujemy kolendrą i sezamem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?