![Klopsiki z selerowo ziemniaczanym puree](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/11/15193915/Ziemniaczano-selerowe-puree-klopsiki-w-sosie-ziolowym-gotowane-buraki.jpg)
Klopsiki z selerowo ziemniaczanym puree
Lekki mięsny obiad z nutą kreatywności? Postaw na klopsiki z selerowo ziemniaczanym puree! To delikatne danie obiadowe posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom – i od pierwszego kęsa sprawi, że zapytasz: skąd ten oryginalny smak? Zawczasu odpowiadamy! Żeby obiad smakował jeszcze lepiej klasyczne ziemniaczane puree polecamy wzbogacić w aromatycznego, wyrazistego selera. Niby mała zmiana, a robi wielką różnicę. Koniecznie wypróbuj!
![Klopsiki z selerowo ziemniaczanym puree](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/11/15193922/ziemniaczano.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
2
|
sztuki buraka
200 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso mielone doprawiamy do smaku i formujemy pulpeciki, następnie gotujemy w bulionie przez 25-30 min (czas liczony od zagotowania).
Ziemniaki oraz seler obieramy i gotujemy do miękkości (ok. 25 min). Podczas gotowania sprawdzamy, czy nie ma potrzeby wcześniejszego wyciągnięcia selera.
Ugotowane ziemniaki tłuczemy. Seler, ziemniaki i masło blendujemy na gładką masę.
Buraki gotujemy do miękkości (można kupić w sklepie już ugotowane buraki). Ścieramy na tarce, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku.
Pulpeciki podajemy z purée oraz buraczkami. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.