Pulpety wieprzowe z gotowanymi buraczkami

Pulpety wieprzowe z gotowanymi buraczkami

Pulpety wieprzowe z gotowanymi buraczkami to świetny pomysł na obiad.

20 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,94/5
(z 69 ocen)
Pulpety wieprzowe z gotowanymi buraczkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

555 kcal Kalorie
32 g Białko
21 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
223 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
400 g
 mięsa mielonego
20
sztuk pieczarek
400 g
2
sztuki cebuli
160 g
2
ząbki czosnku
12 g
10
łyżek śmietany 12%
180 g
2
łyżki serka śmietankowego
50 g
1
sztuka buraków gotowanych
100 g
200 g
 kaszy gryczanej
1
łyżka octu jabłkowego
10 g
1
łyżka ksylitolu
15 g
4
łyżeczki koperku
16 g
3
łyżeczki oleju rzepakowego
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

555 kcal Kalorie
32 g Białko
21 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
223 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Jedną cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju (połowie porcji).

3

Mięso mielone przekładamy do miski. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. Mieszamy i formujemy pulpety.

4

Uformowane pulpeciki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy lekko wodą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

5

Ugotowane i obrane buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przyprawiamy solą, pieprzem, octem i ksylitolem.

6

Drugą cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, koperek siekamy.

7

W rondelku rozgrzewamy pozostały olej rzepakowy. Podsmażamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i dusimy.

8

Do duszonych warzyw wlewamy śmietankę i dodajemy serek śmietankowy. Całość zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.

9

Pulpeciki podajemy z kaszą gryczaną, buraczkami i sosem pieczarkowym. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.