![Pulpety wieprzowe z gotowanymi buraczkami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/24093413/004A5017s.jpg)
Pulpety wieprzowe z gotowanymi buraczkami
Pulpety wieprzowe z gotowanymi buraczkami to świetny pomysł na obiad.
![Pulpety wieprzowe z gotowanymi buraczkami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/24093500/pulpety.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa mielonego
|
20
|
sztuk pieczarek
400 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
10
|
łyżek śmietany 12%
180 g
|
2
|
łyżki serka śmietankowego
50 g
|
1
|
sztuka buraków gotowanych
100 g
|
200 g
|
kaszy gryczanej
|
1
|
łyżka octu jabłkowego
10 g
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
3
|
łyżeczki oleju rzepakowego
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Jedną cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju (połowie porcji).
Mięso mielone przekładamy do miski. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. Mieszamy i formujemy pulpety.
Uformowane pulpeciki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy lekko wodą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Ugotowane i obrane buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przyprawiamy solą, pieprzem, octem i ksylitolem.
Drugą cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, koperek siekamy.
W rondelku rozgrzewamy pozostały olej rzepakowy. Podsmażamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i dusimy.
Do duszonych warzyw wlewamy śmietankę i dodajemy serek śmietankowy. Całość zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Pulpeciki podajemy z kaszą gryczaną, buraczkami i sosem pieczarkowym. Smacznego!