Rice bowl z łososiem i salsą mango

Rice bowl z łososiem i salsą mango

Niebanalny pomysł na letni posiłek? Rice bowl z łososiem i salsą mango poleca się na obiad! Wyrazisty smak łososia przełamuje tu salsa ze świeżego, chrupiącego ogórka, słodkiego mango, czerwonej cebuli i natki pietruszki. To kolorowe danie bogate jest w kwasy omega-3, witaminę C, błonnik pokarmowy i białko. Przepis na lato na talerzu – wypróbuj koniecznie! 

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Rice bowl z łososiem i salsą mango
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

513 kcal Kalorie
25 g Białko
14 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
432 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
200 g
 ryżu basmati
300 g
 łososia
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
łyżka sosu sriracha
10 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g

Salsa:

150 g
 mango
1
sztuka ogórka
150 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

513 kcal Kalorie
25 g Białko
14 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
432 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni, tryb góra-dół.

3

Łososia kroimy w kostkę. Marynujemy w mieszance sosu sojowego, sosu Sriracha, soku z cytryny i miodu.

4

Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 10-12 minut.

5

Przygotowujemy salsę: mango i ogórka kroimy w kostkę. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy.

6

Na talerzu układamy ryż, rybę i salsę.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.