
Łosoś w sezamie
Marzysz o oryginalnym przepisie na rybę, która zachwyci każdego, dla kogo ją przygotujesz? Jeżeli odpowiedź na to pytanie brzmi “tak”, to nasz łosoś w sezamie jest właśnie dla Ciebie! Ta podana z ryżem basamti ryba, zawdzięcza swój nietuzinkowy smak dodatkowi bogatych w witaminy i składniki mineralne nasion sezamu oraz przypraw – imbiru, limonki i kolendry. Spróbuj koniecznie, a z pewnością pokochasz ten niezwykły przepis!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
świeżego łososia
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
1
|
sztuka cytryny
80 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
15 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
10
|
plastrów posiekanego imbiru
10 g
|
2
|
ząbki posiekanego czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki marynaty mieszamy w misce i przekładamy do niej łososia, marynujemy przez około 20-30 minut
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
Przekładamy łososia do małego naczynia żaroodpornego razem z resztą marynaty
Pieczemy łososia przez 10 minut, posypujemy sezamem i pieczemy kolejne 10 minut, (w czasie pieczenia ryby, gotujemy ryż i go odcedzamy).
Drobno kroimy liście świeżej kolendry, ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy z niej sok, następnie dodajemy te składniki do ryżu i mieszamy
Na talerzu układamy ryż oraz łososia.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
