Sałatka z pieczonym burakiem i komosą ryżową

Sałatka z pieczonym burakiem i komosą ryżową

Prosty przepis na lunch do pracy? Sałatka z pieczonym burakiem i komosą ryżową będzie strzałem w dziesiątkę! Pełen żelaza i polifenoli burak łączy się tu z bogatą w składniki mineralne komosą ryżową oraz tempehem, który jest świetnym źródłem białka. Całość dopełniają jeszcze zielona rukola, pestki dyni oraz delikatny dressing w stylu vinegret. To prawdziwa plejada superfoods, idealna na obiad. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,68/5
(z 41 ocen)
Sałatka z pieczonym burakiem i komosą ryżową
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

602 kcal Kalorie
34 g Białko
29 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
798 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
1
porcja tempehu
100 g
50 g
 komosy ryżowej
1
sztuka buraka
100 g
10 g
 pestek dyni
20 g
 rukoli
2
łyżeczki oliwy
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżki octu balsamicznego
5 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
0,5
łyżeczki rozmarynu
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

602 kcal Kalorie
34 g Białko
29 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
798 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200°C, tryb góra – dół.

2

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

3

Buraka obieramy, kroimy w małą kostkę (ok. 1 cm) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy połową oliwy, oprószamy solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczemy w 200°C przez około 30 minut, aż będzie miękki. W razie potrzeby czas skracamy lub wydłużamy.

4

Tempeh kroimy w kostkę podobną do buraka. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i smażymy tempeh z sosem sojowym, czosnkiem i papryką wędzoną do smaku na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż będzie złocisty z każdej strony.

5

Na suchej patelni prażymy pestki dyni przez ok. 2 minuty, aż lekko się zarumienią i zaczną delikatnie „strzelać”.

6

Do miski wrzucamy ugotowaną komosę ryżową, rukolę, upieczonego buraka, usmażony tempeh. Mieszamy ocet balsamiczny z musztardą i ewentualnie 1–2 łyżeczkami zimnej wody dla lepszej konsystencji. Polewamy sałatkę a na koniec dodajemy prażone pestki dyni. Delikatnie mieszamy.

7

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy i podajemy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.