Pieczony omlet z cukinią

Pieczony omlet z cukinią to pomysł na zdrowe, sycące, tanie i szybkie do przygotowania danie. Przepis jest skierowany do wszystkich, którzy szukają inspiracji kulinarnych na dania przyrządzone o poranku lub lekki obiad. Omlet bardzo szybko się przyrządza.

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,55/5
(z 11 ocen)
Pieczony omlet z cukinią
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

314 kcal Kalorie
16 g Białko
25 g Tłuszcze
4 g Węglowodany
308 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
4
sztuki jajek kurzych
224 g
1
sztuka małej cukinii
150 g
8
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
6
łyżeczek masła klarowanego
30 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
garści świeżej bazylii
6 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

314 kcal Kalorie
16 g Białko
25 g Tłuszcze
4 g Węglowodany
308 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Małe naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą

2

Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie energicznie roztrzepujemy widelcem

3

Cukinię ścieramy na tarce i mieszamy razem z masą jajeczną

4

Wylewamy całości do nasmarowanego naczynia, doprawiamy i układamy pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe

5

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach

6

Podajemy doprawione świeżo zmielonym pieprzem i posypane listkami bazylii. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?