
Pieczony omlet z cukinią
Pieczony omlet z cukinią to pomysł na zdrowe, sycące, tanie i szybkie do przygotowania danie. Przepis jest skierowany do wszystkich, którzy szukają inspiracji kulinarnych na dania przyrządzone o poranku lub lekki obiad. Omlet bardzo szybko się przyrządza.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
4
|
sztuki jajek kurzych
224 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
garści świeżej bazylii
6 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,3
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra dół lub 160 stopni z termoobiegiem.
Małe naczynie żaroodporne (o boku ok. 15 cm) smarujemy oliwą.
Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru wody.
Do miski dodajemy jajka.
Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz ziołami prowansalskimi wedle uznania, a następnie energicznie roztrzepujemy widelcem. Dodajemy cukinię i mieszamy.
Wylewamy całość do naczynia żaroodpornego. Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki i równomiernie rozkładamy na masie omletowej.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut, aż masa się zetnie, a wierzch lekko się zarumieni. Środek dania nie powinien być płynny – można delikatnie nacisnąć wierzch, aby sprawdzić, czy sprężynuje.
Po wyjęciu z piekarnika danie posypujemy pieprzem oraz bazylią świeżą według własnego uznania.