Pieczone chipsy z ziemniaków

Pieczone chipsy z ziemniaków

Lubisz chipsy? Z nami możesz je jeść też na diecie. Serio! A najlepsze jest to, że wystarczą Ci 3 składniki, by przygotować zdrową wersję tej popularnej przekąski. To świetny wybór dla tych, którzy nie wyobrażają sobie seansu filmowego bez chrupiącej przekąski – i dla tych, którzy chcą zachwycić swoich gości domowymi przekąskami. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,95/5
(z 58 ocen)
Pieczone chipsy z ziemniaków
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

201 kcal Kalorie
3 g Białko
10 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
107 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
2
sztuki ziemniaki
140 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

201 kcal Kalorie
3 g Białko
10 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
107 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ziemniaki myjemy, tniemy na cieniutkie plasterki nożem lub mandoliną.

2

Pocięte ziemniaki wkładamy do zimnej wody na 10 minut. Odcedzamy, płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym.

3

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.

4

Ziemniaki oblewamy olejem, dokładnie mieszamy, aby każdy plasterek był obtoczony w oleju.

5

Plasterki ziemniaków rozkładamy tak, aby się nie stykały, na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i włączamy termoobieg. Pieczemy do uzyskania złotego koloru.

6

Po upieczeniu solimy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?