Burgery z grilla

Burgery z grilla

Sezon grillowy niebawem w pełni, a Ty szukasz inspiracji na oryginalne danie? Nasz przepis na burgery z grilla będzie strzałem w dziesiątkę! Cały sekret tego dania tkwi w przyprawach i świeżych warzywach – połączenie soczystego mięsa z kurczaka z ziołami prowansalskimi, ostrą i wędzoną papryką, czosnkiem, a do tego chrupiąca sałata, pomidor i rozpływający się w ustach ser cheddar. Brzmi pysznie, prawda? Nie tylko brzmi, ale też tworzy pełnowartościowy, sycący posiłek, który zachwyci niejednego amatora grillowania. Wypróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,75/5
(z 4 ocen)
Burgery z grilla
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

587 kcal Kalorie
37 g Białko
24 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
4042 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
1
sztuka bułki grahamki
70 g
125 g
 mięsa mielonego z kurczaka
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
ząbku czosnku
3 g
1
plaster sera cheddar
15 g
25 g
 miksu sałat
0,5
sztuki pomidora
80 g

Sos:

1
łyżeczka miodu
12 g
1
łyżeczka majonezu
10 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
0,5
łyżki octu jabłkowego
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

587 kcal Kalorie
37 g Białko
24 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
4042 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

W misce mieszamy mięso z przyprawami i formujemy burgera.

2

W miseczce mieszamy składniki sosu.

3

Pomidora kroimy na plasterki.

4

Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową i smażymy burgera po ok. 5 minut z jednej i drugiej strony. Po tym czasie możemy delikatnie naciąć burgera i sprawdzić, czy mięso w środku ma jasny kolor. W razie potrzeby grillujemy burgera jeszcze przez chwilkę.

5

Pod koniec grillowania burgera umieszczamy na nim ser, by się rozpuścił.

6

Na połowie pieczywa układamy miks sałat, burgera z serem, pomidora, polewamy sosem i przykrywamy drugą połową bułki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?