![Chrupiące quesadillas z guacamole](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/10/04142314/Quesadillas-z-guacamole.jpg)
Chrupiące quesadillas z guacamole
Quesadilla, czyli chrupiąca, podpiekana tortilla wypełniona roztopionym serem to popularne danie kuchni meksykańskiej. My proponujemy podać ją w wersji pełnowartościowego posiłku – czyli z dodatkiem sosu guacamole na bazie awokado i pomidorów oraz kukurydzą. Dzięki temu quesadilla zyskuje dodatkowe źródła błonnika i przeciwutleniaczy. A Ty możesz cieszyć się prawdziwie hipnotyzującym smakiem kuchni meksykańskiej w zdrowym wydaniu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na chrupiące quesadillas z guacamole – smacznego!
![Chrupiące quesadillas z guacamole](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/10/04142259/quesad.png)
Kategorie
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Tortilla: |
|
2
|
sztuki tortilli pełnoziarnistej
120 g
|
4
|
plastry sera gouda
60 g
|
12
|
plastrów szynki z kurczaka
120 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
30 g
|
miksu sałat
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazyli
2 g
|
Guacamole: |
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
0,5
|
garści kolendry
2 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
85 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chilli
10 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,26 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Awokado przekrajamy na pół, wydrążamy i rozdrabniamy widelcem.
Pomidora kroimy w drobną kostkę, pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę, kolendrę i chilli drobno siekamy.
Awokado, czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidora, cebulę, kolendrę, sok z limonki, chilli, sól oraz pieprz mieszamy. Odstawiamy gotowe guacamole do lodówki.
Rozgrzewamy patelnię.
Na połowie tortilli układamy: sałatę, wędlinę, plasterki pomidora, odcedzoną kukurydzę konserwową oraz starty ser żółty. Posypujemy oregano i bazylią.
Tortillę składamy na pół i podpiekamy z obu stron do zarumienienia.
Gotową tortillę podajemy z guacamole.