Makaron spaghetti z wołowiną i warzywami
Czy klasyka zawsze jest nudna? Nasz makaron spaghetti z wołowiną i warzywami udowadnia, że nie musi tak być! Danie to, jest świetną propozycja na obiad, który sprawdzi się zarówno w przypadku osób, które nie lubią eksperymentów w kuchni, jak i tych, którzy lubią próbować nowych, oryginalnych smaków. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
400 g
|
mięsa wołowego rostbef
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pozostawiamy około 50 ml wody z gotowania makaronu do późniejszego użycia.
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Przekładamy do rondelka.
Kroimy cukinię, pora, pieczarki i czosnek, podsmażamy przez 5 minut na tej samej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
Warzywa przekładamy do rondelka z mięsem, zalewamy wodą do połowy warzyw z mięsem i dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy sól i pieprz.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i dodajemy do sosu.
Makaron przekładamy do sosu i dodajemy wodę z gotowania makaronu. Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!