Sałatka z wołowiną i kaszą jaglaną

Sałatka z wołowiną i kaszą jaglaną

Niedobór żelaza? Ważna jest odpowiednia dieta! A świetnym przykładem przepisu bogatego w żelazo jest nasza sałatka z wołowiną i kaszą jaglaną. Soczyste mięso łączy się tu z delikatną kaszą, a całość dopełniają musztardowo-miodowy sos, warzywa i aromatyczne przyprawy. Gotowa sałatka cudownie syci, orzeźwia, a poza żelazem dostarcza także polifenoli, likopenu, witaminy C czy witamin z grupy B. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z wołowiną i kaszą jaglaną
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

470 kcal Kalorie
27 g Białko
21 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
205 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
100 g
 kaszy jaglanej
200 g
 polędwicy wołowej
8
sztuk pomidorków koktajlowych
160 g
1
sztuka ogórka świeżego
150 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
2
łyżeczki oliwy
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g

Sos:

4
łyżeczki oliwy
20 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
łyżeczka syropu klonowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

470 kcal Kalorie
27 g Białko
21 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
205 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.

2

Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz wędzoną papryką wedle uznania. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy wołowinę na średnim ogniu: krwista ok. 1,5–2 minuty z każdej strony, średnio krwista ok. 2–3 minuty z każdej strony, średnio wysmażona ok. 4 minuty z każdej strony, dobrze wysmażona ok. 5–6 minut z każdej strony (czas smażenia zależy od grubości mięsa). Po usmażeniu odstawiamy na 5 minut, aby odpoczęło, a następnie kroimy w cienkie plasterki.

3

Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki, ogórka w półplasterki.

4

W małej miseczce mieszamy oliwę z oliwek, musztardę, syrop klonowy, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem, aż sos będzie jednolity.

5

W dużej misce łączymy kaszę, pomidorki koktajlowe, ogórka i natkę pietruszki. Na wierzch układamy plasterki wołowiny. Całość polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.