
Sałatka z wołowiną i kaszą jaglaną
Niedobór żelaza? Ważna jest odpowiednia dieta! A świetnym przykładem przepisu bogatego w żelazo jest nasza sałatka z wołowiną i kaszą jaglaną. Soczyste mięso łączy się tu z delikatną kaszą, a całość dopełniają musztardowo-miodowy sos, warzywa i aromatyczne przyprawy. Gotowa sałatka cudownie syci, orzeźwia, a poza żelazem dostarcza także polifenoli, likopenu, witaminy C czy witamin z grupy B. Smacznego!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy jaglanej
|
200 g
|
polędwicy wołowej
|
8
|
sztuk pomidorków koktajlowych
160 g
|
1
|
sztuka ogórka świeżego
150 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
Sos: |
|
4
|
łyżeczki oliwy
20 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz wędzoną papryką wedle uznania. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy wołowinę na średnim ogniu: krwista ok. 1,5–2 minuty z każdej strony, średnio krwista ok. 2–3 minuty z każdej strony, średnio wysmażona ok. 4 minuty z każdej strony, dobrze wysmażona ok. 5–6 minut z każdej strony (czas smażenia zależy od grubości mięsa). Po usmażeniu odstawiamy na 5 minut, aby odpoczęło, a następnie kroimy w cienkie plasterki.
Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki, ogórka w półplasterki.
W małej miseczce mieszamy oliwę z oliwek, musztardę, syrop klonowy, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem, aż sos będzie jednolity.
W dużej misce łączymy kaszę, pomidorki koktajlowe, ogórka i natkę pietruszki. Na wierzch układamy plasterki wołowiny. Całość polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy.