Owsianka na słono z warzywami

Owsianka na słono z warzywami

Owsianka to klasyczne słodkie śniadanie – ale czy wiesz, że świetnie smakuje także w wersji wytrawnej? Serio! A dowodem niech będzie nasza owsianka na słono z warzywami, czyli przepis na pełnowartościowe śniadanie, które doda Ci energii na dobry początek dnia. Co w nim znajdziesz? Oczywiście płatki owsiane – ugotowane na wodzie i wymieszane z serkiem wiejskim oraz przyprawami. Do tego moc świeżych, orzeźwiających warzyw, jajko sadzone i wisienkę na torcie, czyli połączenie sosów: sojowego i Sririacha. Całość tworzy zaskakująco pyszną kompozycję smaków i tekstur, pełną witamin z grupy B, witaminy C, błonnika, białka i składników mineralnych. Innymi słowy: śniadanie perfekcyjne. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Owsianka na słono z warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

459 kcal Kalorie
28 g Białko
19 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
850 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
5
łyżek płatków owsianych górskich
50 g
0,5
opakowania serka wiejskiego naturalnego
100 g
1
sztuka jaja kurzego
56 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
25 g
 szpinaku
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
3
sztuki rzodkiewki
45 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżki sosu sojowego
5 g
1
łyżka sosu Sriracha
10 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

459 kcal Kalorie
28 g Białko
19 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
850 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Płatki gotujemy na wodzie przez ok. 5-7 minut od zagotowania wody, aż owsianka zgęstnieje. Nalewamy objętościowo dwa razy więcej wody niż płatków, w razie potrzeby stopniowo dolewamy wodę podczas gotowania.

2

Ugotowane płatki przekładamy do miski i pozostawiamy do przestygnięcia.

3

Kroimy warzywa według własnych preferencji.

4

Lekko przestudzone płatki mieszamy z serkiem wiejskim, solą oraz pieprzem.

5

Do miski z płatkami dodajemy szpinak oraz pokrojone warzywa.

6

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jajko sadzone. Usmażone jajko przekładamy do miski z pozostałymi składnikami.

7

Gotowe danie polewamy sosem sojowym i sosem Sriracha. Wierzch dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?