
Sałatka z kurczakiem i pieczonym batatem
Powiew wiosny na talerzu – sałatka z kurczakiem i pieczonym batatem. To proste, ale efektywne połączenie smakowe – soczysty kurczak, wyraziście doprawione bataty, chrupiący ogórek i sałata. W całość danie łączy sos na bazie oliwy, musztardy, syropu klonowego, soli i pieprzu. To lekkie danie idealnie sprawdzi się na lunch czy kolację – jest bogate w białko, błonnik pokarmowy i antyoksydanty, przez co na długo zapewnia sytość. Koniecznie wypróbuj ten przepis, smacznego!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
batata
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka ogórka świeżego
150 g
|
30 g
|
sałaty
|
20 g
|
słonecznika
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Sos: |
|
6
|
łyżeczek oliwy
30 g
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
0,5
|
łyżeczki syropu klonowego
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ustawiamy piekarnik na 200°C (góra-dół).
Obieramy batata i kroimy go w małe kostki (ok. 2 cm). W misce mieszamy go z połową oliwy, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20–25 minut, aż będzie miękki i lekko przyrumieniony.
Kurczaka kroimy w cieńsze plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i smażymy mięso na średnim ogniu przez 8–10 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów), aż będą złote i w pełni usmażone.
Myjemy sałatę i osuszamy ją. Ogórka kroimy w półplasterki.
W małej miseczce mieszamy oliwę, musztardę syrop klonowy, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem, aż sos będzie jednolity.
Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika przez 2–3 minuty, mieszając, aż lekko się zarumienią i zaczną wydzielać orzechowy aromat.
W dużej misce układamy sałatę, dodajemy plasterki kurczaka, pieczone bataty i ogórka. Całość polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Na wierzch posypujemy uprażone pestki słonecznika.