Sałatka z kurczakiem i pieczonym batatem

Sałatka z kurczakiem i pieczonym batatem

Powiew wiosny na talerzu – sałatka z kurczakiem i pieczonym batatem. To proste, ale efektywne połączenie smakowe – soczysty kurczak, wyraziście doprawione bataty, chrupiący ogórek i sałata. W całość danie łączy sos na bazie oliwy, musztardy, syropu klonowego, soli i pieprzu. To lekkie danie idealnie sprawdzi się na lunch czy kolację – jest bogate w białko, błonnik pokarmowy i antyoksydanty, przez co na długo zapewnia sytość. Koniecznie wypróbuj ten przepis, smacznego!

15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Sałatka z kurczakiem i pieczonym batatem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

460 kcal Kalorie
27 g Białko
26 g Tłuszcze
29 g Węglowodany
297 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
200 g
 batata
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
sztuka ogórka świeżego
150 g
30 g
 sałaty
20 g
 słonecznika
2
łyżeczki oliwy
10 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Sos:

6
łyżeczek oliwy
30 g
2
łyżeczki musztardy
20 g
0,5
łyżeczki syropu klonowego
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

460 kcal Kalorie
27 g Białko
26 g Tłuszcze
29 g Węglowodany
297 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ustawiamy piekarnik na 200°C (góra-dół).

2

Obieramy batata i kroimy go w małe kostki (ok. 2 cm). W misce mieszamy go z połową oliwy, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20–25 minut, aż będzie miękki i lekko przyrumieniony.

3

Kurczaka kroimy w cieńsze plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i smażymy mięso na średnim ogniu przez 8–10 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów), aż będą złote i w pełni usmażone.

4

Myjemy sałatę i osuszamy ją. Ogórka kroimy w półplasterki.

5

W małej miseczce mieszamy oliwę, musztardę syrop klonowy, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem, aż sos będzie jednolity.

6

Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika przez 2–3 minuty, mieszając, aż lekko się zarumienią i zaczną wydzielać orzechowy aromat.

7

W dużej misce układamy sałatę, dodajemy plasterki kurczaka, pieczone bataty i ogórka. Całość polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Na wierzch posypujemy uprażone pestki słonecznika.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.