
Zupa ziemniaczana z kiełbasą drobiową
Masz ochotę na obiad w stylu staropolskim? Zupa ziemniaczana z kiełbasą drobiową zachwyci wszystkich fanów „konkretnych”, sycących zup z tradycyjnym mięsnym dodatkiem. Wystarczy, że zupę na bazie ziemniaków i warzyw korzeniowych doprawisz drobiową kiełbasą, aromatycznymi przyprawami oraz śmietaną i gotowe. Takie danie idealnie sprawdzi się zwłaszcza w chłodne dni. Smacznego!

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
7,1
|
sztuki ziemniaków
500 g
|
3
|
sztuki marchwi
240 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
200 g
|
kiełbasy drobiowej
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
4
|
łyżki śmietany 12%
72 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, i kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy w dużym garnku oliwę z oliwek (połowa).
Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Zalewamy wodą (1 cm ponad poziom warzyw). Dodajemy liść laurowy, majeranek, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie (jeżeli woda odparuje, dolewamy, tak, aby warzywa cały czas były przykryte).
Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę.
Podsmażamy plasterki kiełbasy drobiowej, aż się zarumienią. Dodajemy podsmażoną kiełbasę do zupy. Gotujemy całość na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
Do miseczki przelewamy łyżkę wazową zupy, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i całość wlewamy do zupy.
Próbujemy zupy i doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą według smaku.