Zupa ziemniaczana z kiełbasą drobiową

Zupa ziemniaczana z kiełbasą drobiową

Masz ochotę na obiad w stylu staropolskim? Zupa ziemniaczana z kiełbasą drobiową zachwyci wszystkich fanów „konkretnych”, sycących zup z tradycyjnym mięsnym dodatkiem. Wystarczy, że zupę na bazie ziemniaków i warzyw korzeniowych doprawisz drobiową kiełbasą, aromatycznymi przyprawami oraz śmietaną i gotowe. Takie danie idealnie sprawdzi się zwłaszcza w chłodne dni. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Zupa ziemniaczana z kiełbasą drobiową
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

571 kcal Kalorie
29 g Białko
25 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
195 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
7,1
sztuki ziemniaków
500 g
3
sztuki marchwi
240 g
1
sztuka pietruszki
50 g
200 g
 kiełbasy drobiowej
6
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
4
łyżki śmietany 12%
72 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
sztuka liścia laurowego
1 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki kurkumy
1 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

571 kcal Kalorie
29 g Białko
25 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
195 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, i kroimy w kostkę.

2

Rozgrzewamy w dużym garnku oliwę z oliwek (połowa).

3

Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Zalewamy wodą (1 cm ponad poziom warzyw). Dodajemy liść laurowy, majeranek, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie (jeżeli woda odparuje, dolewamy, tak, aby warzywa cały czas były przykryte).

4

Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę.

5

Podsmażamy plasterki kiełbasy drobiowej, aż się zarumienią. Dodajemy podsmażoną kiełbasę do zupy. Gotujemy całość na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

6

Do miseczki przelewamy łyżkę wazową zupy, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i całość wlewamy do zupy.

7

Próbujemy zupy i doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą według smaku.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.