
Ciasto czekoladowe z pomidorami
Pomidory…na słodko? To zaskakująco smaczny pomysł! A dowodem jest nasz przepis na ciasto czekoladowe z pomidorami. Pełne likopenu, soczyste pomidory z puszki sprawiają, że deser staje się orzeźwiający i cudownie rozpływa się w ustach. Inne gwiazdy programu to jeszcze słodki banan, kakao i aromatyczny cynamon – czyli typowo deserowe składniki. Takie ciasto zaskoczy zaproszonych gości swoją kreatywnością i nietuzinkowym smakiem. Koniecznie wypróbuj!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
25
|
łyżeczek oleju rzepakowego
125 g
|
8
|
łyżek ksylitolu
120 g
|
12,5
|
łyżki maki pszennej
150 g
|
9
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
135 g
|
2
|
łyżki kakao
20 g
|
2
|
łyżeczki proszku do pieczenia
8 g
|
0,5
|
łyżeczki imbiru
2 g
|
1
|
łyżeczka cynamonu
4 g
|
6
|
szczypt soli
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, ustawiamy tryb góra–dół lub 160°C z termoobiegiem.
Do dużej miski przekładamy pomidory z puszki (razem z zalewą), dodajemy obranego banana pokrojonego na grube plasterki, wsypujemy ksylitol i wlewamy olej. Blendujemy całość na gładką, jednolitą masę – zajmuje to około 1–2 minuty. Nie powinny być wyczuwalne żadne grudki ani kawałki owoców.
W osobnej misce łączymy suche składniki: wsypujemy mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, kakao, imbir mielony, cynamon i sól. Mieszamy dokładnie łyżką lub trzepaczką, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.
Do masy pomidorowo-bananowej stopniowo wsypujemy suche składniki i mieszamy całość łyżką lub silikonową szpatułką. Mieszamy tylko do połączenia składników – nie miksujemy zbyt długo, żeby ciasto nie było zbite.
Formę typu keksówka (około 25 cm długości) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy przygotowaną masę do formy i wygładzamy wierzch.
Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem – jeśli po wbiciu i wyjęciu patyczek jest suchy lub z pojedynczymi okruszkami, ciasto jest gotowe. W przypadku wilgotnego ciasta pieczemy jeszcze 5–10 minut i ponownie sprawdzamy.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie przez 10 minut, aby lekko ostygło, a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.