Ciasto czekoladowe z pomidorami

Ciasto czekoladowe z pomidorami

Pomidory…na słodko? To zaskakująco smaczny pomysł! A dowodem jest nasz przepis na ciasto czekoladowe z pomidorami. Pełne likopenu, soczyste pomidory z puszki sprawiają, że deser staje się orzeźwiający i cudownie rozpływa się w ustach. Inne gwiazdy programu to jeszcze słodki banan, kakao i aromatyczny cynamon – czyli typowo deserowe składniki. Takie ciasto zaskoczy zaproszonych gości swoją kreatywnością i nietuzinkowym smakiem. Koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,63/5
(z 63 ocen)
Ciasto czekoladowe z pomidorami
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

661 kcal Kalorie
9 g Białko
34 g Tłuszcze
95 g Węglowodany
366 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
1
sztuka banana
120 g
25
łyżeczek oleju rzepakowego
125 g
8
łyżek ksylitolu
120 g
12,5
łyżki maki pszennej
150 g
9
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
135 g
2
łyżki kakao
20 g
2
łyżeczki proszku do pieczenia
8 g
0,5
łyżeczki imbiru
2 g
1
łyżeczka cynamonu
4 g
6
szczypt soli
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

661 kcal Kalorie
9 g Białko
34 g Tłuszcze
95 g Węglowodany
366 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, ustawiamy tryb góra–dół lub 160°C z termoobiegiem.

2

Do dużej miski przekładamy pomidory z puszki (razem z zalewą), dodajemy obranego banana pokrojonego na grube plasterki, wsypujemy ksylitol i wlewamy olej. Blendujemy całość na gładką, jednolitą masę – zajmuje to około 1–2 minuty. Nie powinny być wyczuwalne żadne grudki ani kawałki owoców.

3

W osobnej misce łączymy suche składniki: wsypujemy mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, kakao, imbir mielony, cynamon i sól. Mieszamy dokładnie łyżką lub trzepaczką, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.

4

Do masy pomidorowo-bananowej stopniowo wsypujemy suche składniki i mieszamy całość łyżką lub silikonową szpatułką. Mieszamy tylko do połączenia składników – nie miksujemy zbyt długo, żeby ciasto nie było zbite.

5

Formę typu keksówka (około 25 cm długości) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy przygotowaną masę do formy i wygładzamy wierzch.

6

Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem – jeśli po wbiciu i wyjęciu patyczek jest suchy lub z pojedynczymi okruszkami, ciasto jest gotowe. W przypadku wilgotnego ciasta pieczemy jeszcze 5–10 minut i ponownie sprawdzamy.

7

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie przez 10 minut, aby lekko ostygło, a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera