![Ciasto czekoladowo bananowe](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/03/20090004/P3150842s.jpg)
Ciasto czekoladowo bananowe
Banan i czekolada to jedno z najpyszniejszych deserowych połączeń. Bo czy coś lepszego niż kremowy, słodki banan przełamany wyrazistym, lekko gorzkim smakiem deserowej czekolady? Jeśli już na samą myśl o takim duecie cieknie Ci ślinka, koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto czekoladowo bananowe! To idealny wybór na co dzień, i od święta, a do tego dobry kompromis dla osób będących na diecie. Zamiast cukru zawiera bowiem bezkaloryczny erytrol, dzięki czemu za słodki smak nie musisz płacić nadmiarowymi kaloriami. Smacznego!
![Ciasto czekoladowo bananowe](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/03/20085957/ciacho.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6,5
|
łyżki mąki pszennej
78 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
0,6
|
sztuki czekolady gorzkiej
60 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
16
|
łyżeczek erytrolu
80 g
|
0,3
|
szklanki mleka
65 g
|
1,5
|
sztuki banana
180 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, tryb góra-dół.
Banana rozgniatamy widelcem na papkę, możemy to zrobić za pomocą blendera. Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
W rondelku umieszczamy banana, czekoladę, mleko i olej. Podgrzewamy do połączenia wszystkich składników i rozpuszczenia czekolady. Masę pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Masa powinna być letnia, uważamy, aby czekolada nie zastygła i mieszamy całość co jakiś czas podczas studzenia.
Jajko ubijamy z erytrolem oraz ekstraktem waniliowym, gdy erytrol dobrze połączy się z jajkiem, zmniejszamy obroty i dodajemy sos czekoladowy. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Za pomocą szpatułki mieszamy masę z mąką i proszkiem do pieczenia.
Brzegi małej keksówki możemy delikatnie posmarować olejem. Następnie wlewamy gotowe ciasto i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 45-55 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku. Kroimy dopiero po przestygnięciu. Ciasto może opadać i być wilgotne w środku, konsystencja jest zbliżona do brownie.