
Orzechowa tarta z malinami
Jeśli uwielbiasz słodycze to wypróbuj przepis na orzechową tartę z malinami i masłem orzechowym. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a jej smak pobudza wszystkie kubki smakowe. Jest to idealny deser na spotkania przy kawie lub jako deser po rodzinnym obiedzie.

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Spód:
Nadzienie:
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Orzechy prażymy na patelni. Gdy już będą zarumienione odstawiamy do wystygnięcia
Daktyle i ostudzone orzechy blendujemy razem. Daktyle możemy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie kilkanaście minut
Do zblendowanych orzechów i daktyli dodajemy kakao i rozpuszczony olej kokosowy. Całość mieszamy
Masę wykładamy do formy na tartę (polecam użyć silikonowej) i wylepiamy równomiernie spód i boki formy
Następnie do miseczki wkładamy składniki na nadzienie i dobrze mieszamy bądź miksujemy
Gotowe nadzienie wykładamy na spód ciasta, rozprowadzamy i wygładzamy
W rondelku podgrzewamy miód, co chwilę mieszając, aż zacznie się karmelizować. Dodajemy orzechy i mieszamy.
Karmelizowane orzechy rozprowadzany na masie orzechowej
Dekorujemy malinami dla przełamania smaku
Gotową tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
Następnie cieszymy się naszą pyszną tartą. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
