
Orzechowa tarta z malinami
Jeśli uwielbiasz słodycze to wypróbuj przepis na orzechową tartę z malinami i masłem orzechowym. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a jej smak pobudza wszystkie kubki smakowe. Jest to idealny deser na spotkania przy kawie lub jako deser po rodzinnym obiedzie.

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Spód: |
|
200 g
|
orzechów arachidowych (niesolonych)
|
16
|
sztuk daktyli
80 g
|
3
|
łyżki kakao
30 g
|
6
|
łyżeczek masła
30 g
|
Nadzienie: |
|
8
|
łyżeczek masła orzechowego
80 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
2
|
łyżeczki ekstraktu waniiliowego
6 g
|
|
|
1,3
|
garści dowolnych orzechów
40 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
210 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Orzechy prażymy na patelni. Gdy już będą zarumienione odstawiamy do wystygnięcia
Daktyle i ostudzone orzechy blendujemy razem. Daktyle możemy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie kilkanaście minut
Do zblendowanych orzechów i daktyli dodajemy kakao i rozpuszczone masło. Całość mieszamy
Masę wykładamy do formy na tartę (polecam użyć silikonowej) i wylepiamy równomiernie spód i boki formy
Następnie do miseczki wkładamy składniki na nadzienie i dobrze mieszamy bądź miksujemy
Gotowe nadzienie wykładamy na spód ciasta, rozprowadzamy i wygładzamy
W rondelku podgrzewamy miód, co chwilę mieszając, aż zacznie się karmelizować. Dodajemy orzechy i mieszamy.
Karmelizowane orzechy rozprowadzany na masie orzechowej
Dekorujemy malinami dla przełamania smaku
Gotową tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
Następnie cieszymy się naszą pyszną tartą. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
