
Tatar śledziowy
Danie klasyczne kuchni polskiej, jednak w odmienionej wersji. Tatar śledziowy z warzywami polany pysznym sosem to potrawa o wyrazistym smaku, bogata w pełnowartościowe białko. Znakomicie nadaje się na danie główne oraz wyśmienitą i zdrową przystawkę.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
filetu ze śledzia
|
1
|
sztuka czerwonej papryki
170 g
|
3
|
sztuki ogórków kiszonych
150 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
sztuki jajek kurzych
168 g
|
5
|
sztuk grzybów marynowanych
100 g
|
1
|
łyżka kaparów
10 g
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
1 g
|
sos: |
|
1
|
łyżeczka musztardy dijon
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
0,6
|
łyżki koncentratu pomidorowego
15 g
|
3
|
łyżeczki ostrej papryki mielonej
3 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
Śledzie, ogórki, paprykę, cebulę, jajka i grzybki kroimy w drobną kostkę.
Całość mieszamy, dodajemy kapary. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce. Gotowy sos dodajemy do tatara i całość dokładnie mieszamy.
Wstawiamy tatara do lodówki na około godzinę. Po tym czasie tatar śledziowy jest gotowy. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
