Tatar śledziowy

Danie klasyczne kuchni polskiej, jednak w odmienionej wersji. Tatar śledziowy z warzywami polany pysznym sosem to potrawa o wyrazistym smaku, bogata w pełnowartościowe białko. Znakomicie nadaje się na danie główne oraz wyśmienitą i zdrową przystawkę.

20 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 4 ocen)
Tatar śledziowy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

288 kcal Kalorie
22 g Białko
16 g Tłuszcze
16 g Węglowodany
428 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
2,5
porcji filetu ze śledzia
200 g
1
sztuka czerwonej papryki
135 g
2
sztuki ogórków kiszonych
160 g
1
sztuka cebuli
110 g
3
sztuki jaj
165 g
5
sztuk grzybów marynowanych
100 g
1
łyżka kaparów
10 g
1
szczypta soli
1 g
1
szczypta pieprzu czarnego
1 g

sos:

1
łyżeczka musztardy dijon
10 g
1
łyżeczka miodu
12 g
0,6
łyżki koncentratu pomidorowego
15 g
3
łyżeczki ostrej papryki mielonej
3 g
1
szczypta pieprzu
1 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

288 kcal Kalorie
22 g Białko
16 g Tłuszcze
16 g Węglowodany
428 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Jajka gotujemy na twardo i obieramy

2

Śledzie, ogórki, paprykę, cebulę, jajka i grzybki kroimy w drobną kostkę

3

Całość mieszamy, dodajemy kapary. Doprawiamy solą i pieprzem

4

Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce. Gotowy sos dodajemy do tatara i całość dokładnie mieszamy

5

Wstawiamy tatara do lodówki na około godzinę. Po tym czasie tatar śledziowy jest gotowy. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?