
Sernik z własnego sera z polewą truskawkową
Sernik bez pieczenia z własnego sera z polewą truskawą, to niesamowita rozkosz dla podniebienia. Prosty w przygotowaniu przepis zachęci Cię do wypróbowania go w domowym zaciszu. To idealne rozwiązanie dla zabieganych i początkujących kucharzy.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
12
|
szklanek maślanki
3000 g
|
8
|
szklanek mleka 2%
2000 g
|
8
|
sztuk jajek
448 g
|
12
|
łyżeczek masła
60 g
|
4
|
łyżki pudru z erytrolu
20 g
|
10
|
łyżeczek ekstraktu z wanilii
10 g
|
100 g
|
truskawek
|
1,5
|
łyżki żelatyny
12 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wstawiamy mleko do zagotowania w dużym garnku.
Jajka i maślankę miksujemy razem. Dodajemy do gotującego się mleka.
Ustawiamy na mały ogień i powoli mieszamy, pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Gotujemy tak długo, aż powstanie nam ser i wydzieli się serwatka.
Odcedzamy ser i pozostawiamy na sitku do wystygnięcia – najlepiej położyć coś ciężkiego na wierzch, aby usunąć jak najwięcej wody.
Ser przenosimy do miski dodajemy masło, erytrol, wanilię i miksujemy. Przekładamy do formy i wkładamy do lodówki.
Polewa:
Blendujemy truskawki następnie ustawiamy na ogień i gotujemy, żeby odparowała woda. Zestawiamy z ognia.
Dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w odrobinie wody i mieszamy dokładnie. Nie gotujemy.
Pozostawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając.
Sernik dekorujemy polewą, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
