
Sernik z własnego sera z polewą truskawkową
Sernik bez pieczenia z własnego sera z polewą truskawą, to niesamowita rozkosz dla podniebienia. Prosty w przygotowaniu przepis zachęci Cię do wypróbowania go w domowym zaciszu. To idealne rozwiązanie dla zabieganych i początkujących kucharzy.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
12
|
szklanek maślanki
3000 g
|
8
|
szklanek mleka 2%
2000 g
|
8
|
sztuk jajek
448 g
|
12
|
łyżeczek masła
60 g
|
4
|
łyżki pudru z erytrolu
20 g
|
10
|
łyżeczek ekstraktu z wanilii
10 g
|
100 g
|
truskawek
|
2
|
łyżki żelatyny
10 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wstawiamy mleko do zagotowania w dużym garnku
Jajka i maślankę miksujemy razem. Dodajemy do gotującego się mleka
Ustawiamy na mały ogień i powoli mieszamy, pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Gotujemy tak długo, aż powstanie nam ser i wydzieli się serwatka
Odcedzamy ser i pozostawiamy na sitku do wystygnięcia – najlepiej położyć coś ciężkiego na wierzch, aby usunąć jak najwięcej wody
Ser przenosimy do miski dodajemy masło, erytrol i wanilię i miksujemy
Przekładamy do formy i wkładamy do lodówki
Dekorujemy truskawkami i polewą truskawkową
Polewa:
Blendujemy truskawki następnie ustawiamy na ogień i gotujemy, żeby odparowała woda
Dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną i mieszamy chwilę na małym ogniu
Pozostawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
