Sernik z własnego sera z polewą truskawkową

Sernik bez pieczenia z własnego sera z polewą truskawą, to niesamowita rozkosz dla podniebienia. Prosty w przygotowaniu przepis zachęci Cię do wypróbowania go w domowym zaciszu. To idealne rozwiązanie dla zabieganych i początkujących kucharzy.

30 min
Czas przygotowania
150 min
Czas całkowity
Trudny
Poziom trudności
Oceń
4,95/5
(z 20 ocen)
Sernik z własnego sera z polewą truskawkową
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

310 kcal Kalorie
20 g Białko
15 g Tłuszcze
23 g Węglowodany
416 mg Sód

Składniki
12
szklanek maślanki
3000 g
8
szklanek mleka 2%
2000 g
8
sztuk jajek
450 g
0,3
sztuki masła
60 g
4
łyżki pudru z erytrolu
20 g
10
łyżeczek ekstraktu z wanilii
10 g
0,5
garści truskawek
100 g
2
łyżki żelatyny
10 g
4
łyżeczki erytrolu
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

310 kcal Kalorie
20 g Białko
15 g Tłuszcze
23 g Węglowodany
416 mg Sód
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Wstawiamy mleko do zagotowania w dużym garnku

2

Jajka i maślankę miksujemy razem. Dodajemy do gotującego się mleka

3

Ustawiamy na mały ogień i powoli mieszamy, pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Gotujemy tak długo, aż powstanie nam ser i wydzieli się serwatka

4

Odcedzamy ser i pozostawiamy na sitku do wystygnięcia – najlepiej położyć coś ciężkiego na wierzch, aby usunąć jak najwięcej wody

5

Ser przenosimy do miski dodajemy masło, erytrol i wanilię i miksujemy

6

Przekładamy do formy i wkładamy do lodówki

7

Dekorujemy truskawkami i polewą truskawkową

8

Polewa:

9

Blendujemy truskawki następnie ustawiamy na ogień i gotujemy, żeby odparowała woda

10

Dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną i mieszamy chwilę na małym ogniu

11

Pozostawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?