Sałatka z awokado, szynką parmeńską i jajkiem

Szukasz inspirującego przepisu na oryginalną i pożywną sałatkę? Wypróbuj mój przepis na sałatkę z awokado, szynką parmeńską i jajkiem. To pyszna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa sałatka, która wzbogaci nasz organizm w dużą ilość witamin i minerałów.

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,31/5
(z 32 ocen)
Sałatka z awokado, szynką parmeńską i jajkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

478 kcal Kalorie
30 g Białko
37 g Tłuszcze
7 g Węglowodany
706 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
3
sztuki jajek kurzych
168 g
2
plastry szynki parmeńskiej
30 g
0,6
sztuki awokado
80 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
2
garści szpinaku świeżego
50 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

478 kcal Kalorie
30 g Białko
37 g Tłuszcze
7 g Węglowodany
706 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Do miski wrzucamy młode liście szpinaku

2

Dodajemy pokrojone w kostkę awokado

3

Dodajemy pokrojoną szynkę

4

Posypujemy solą, pieprzem i zalewamy oliwą. Mieszamy całość

5

Jajka gotujemy na miękko. (Jajko warto wcześniej wyjąc z lodówki lub zamoczyć w wodzie o temperaturze pokojowej, aby nie pękło w gotującej się wodzie. Następnie wkładamy jajko do wody za pomocą łyżki. Posypujemy solą, gotujemy 3 do 5 minut w zależności od wielkości).

6

Gotowe jajka kroimy w połowie i kładziemy na sałatkę

7

Oliwa i płynne żółtko tworzą przepyszny sos. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?