Sałatka z kurczakiem i awokado

Sos guacamole  z awokado, pomidorów i cebuli to podstawa wielu meksykańskich potraw. Jedną z nich jest sałatka z kurczakiem i awokado. Dodatek warzyw (sałaty, papryki, kukurydzy) sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Może je podać na lekki letni obiad.

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,64/5
(z 14 ocen)
Sałatka z kurczakiem i awokado
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

362 kcal Kalorie
33 g Białko
12 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
299 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
5
porcji mięsa z piersi kurczaka
500 g
3,5
garści sałaty
200 g
2
sztuki czerwonej cebuli
220 g
2
sztuki czerwonej papryki
340 g
1
sztuka limonki
40 g
0,5
szczypty wędzonej papryki
0,5 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
0,5
sztuki papryczki marynowane (np. jalapeno)
10 g
1,5
opakowania kukurydzy konserwowej
300 g

Guacamole:

1
sztuka awokado
150 g
0,8
sztuki pomidora
100 g
0,3
sztuki cebuli
30 g
0,5
ząbku czosnku
3 g
2,5
łyżki soku z limonki
12 g
1
garść kolendry świeżej
4 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

362 kcal Kalorie
33 g Białko
12 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
299 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kurczaka kroimy w paski i doprawiamy papryką, solą, pieprzem i kuminem. Polewamy łyżeczką soku z limonki i łyżeczką oleju oraz odstawiamy do zamarynowania

2

Kroimy paprykę, cebulę i ścinamy z kolby kukurydzę lub odcedzamy kukurydzę z puszki. Mieszamy z pół łyżeczki kuminu, papryki, soli i pieprzu

3

Na rozgrzaną patelnię kładziemy paski z kurczaka i smażymy po ok. 3 minuty z każdej strony, po czym odkładamy na talerz.
Na tę samą patelnię wkładamy pokrojone warzywa i na mały ogniu obsmażamy, co chwilę mieszając przez około 6-7 minut

4

Dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy składniki. Posypujemy posiekaną marynowaną papryczką jalapeño.

5

Guacamole:

6

Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną cebulkę, sok z ½ cytryny, ½ papryczki chilli i pomidora pokrojonego w kostkę, może być bez gniazd nasiennych, doprawiamy solą i pieprzem dodajemy natkę kolendry.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?