Hot dogi w cieście francuskim

Hot dogi w cieście francuskim

Szukasz pomysłu na przekąskę na spotkanie rodzinne? A może brakuje Ci inspiracji co przygotować na imprezę ze znajomymi? Przepis na hot dogi w cieście francuskim sprawdzi się tutaj idealnie! Hot dogi są szybkie w przygotowaniu, doprawione sosem na bazie ketchupu i musztardy z ciągnącym się w środku serem mozzarella. Z pewnością posmakują nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Co więcej – zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,58/5
(z 52 ocen)
Hot dogi w cieście francuskim
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

592 kcal Kalorie
25 g Białko
40 g Tłuszcze
28 g Węglowodany
987 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
1
opakowanie ciasta francuskiego
275 g
8
sztuk frankfurterek wieprzowych Pikok Pure
336 g
1
sztuka jajka
56 g

Sos:

3
łyżeczki musztardy
30 g
2
łyżki ketchupu
40 g

Dodatki:

5
plastrów sera mozzarella
75 g
3
łyżeczki sezamu
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

592 kcal Kalorie
25 g Białko
40 g Tłuszcze
28 g Węglowodany
987 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Ciasto francuskie rozwijamy na płaskiej powierzchni.

3

Ciasto smarujemy niewielką ilością ketchupu i musztardy, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. Następnie posypujemy ciasto startym serem.

4

Na tak przygotowanym cieście układamy frankfurterki, pozostawiając niewielkie odstępy między nimi. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby frankfurterki były w środku.

5

Kroimy zawinięte ciasto na mniejsze kwadraciki lub kawałki, tak aby każda frankfurterka była w swoim własnym kawałku ciasta.

6

W małej miseczce roztrzepujemy jajko. Pędzelkiem smarujemy nim każdy kawałek ciasta, a następnie posypujemy sezamem.

7

Przekąski pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, czyli do momentu, aż ciasto będzie pięknie złociste i chrupiące.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera