Wrapy z sałaty z tofu i sosem fistaszkowym

Wrapy z sałaty z tofu i sosem fistaszkowym

Wrapy? Wcale nie muszą bazować na pszennym placku! Zamiast tego, nadzienie możesz umieścić w prawie bezkalorycznym „wrapie”, czyli…liściach sałaty. Dowód na to, że taka wersja smakuje równie pysznie co oryginał? Nasz przepis na wrapy z sałaty z tofu i sosem fistaszkowym! Znajdziesz tu sycące nadzienie na bazie ryżu i tofu w słodko-kwaśnej marynacie oraz klucz programu, czyli sos na bazie masła orzechowego. Ten w 100% roślinny obiad to idealne rozwiązanie – nie tylko dla wegan. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wrapy z sałaty z tofu i sosem fistaszkowym
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

598 kcal Kalorie
31 g Białko
29 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1254 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
0,5
łyżeczki miodu
6 g
2
łyżki soku z limonki
12 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
40 g
 ryżu basmati
40 g
 sałaty

Sos:

2
łyżeczki masła orzechowego
20 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
0,5
łyżeczki miodu
6 g
1
łyżka soku z limonki
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

598 kcal Kalorie
31 g Białko
29 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1254 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

W miseczce mieszamy: oliwę z oliwek, sok z limonki, miód, sos sojowy i paprykę wędzoną.

4

Tofu kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy z przygotowaną marynatą.

5

Kawałki tofu umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Całość pieczemy ok. 20 minut, w połowie czasu pieczenia obracamy tofu, by kawałki przypiekły się z każdej strony.

6

W miseczce dokładnie mieszamy składniki sosu. W razie potrzeby dolewamy stopniowo odrobinę wody, jeśli preferujemy sos o rzadszej konsystencji.

7

Przygotowujemy listki sałaty i dokładnie je myjemy.

8

W każdy listek sałaty nakładamy: ryż, tofu, a następnie całość polewamy sosem. Następnie zawijamy listki. W przypadku mniejszych listków sałaty możemy pozostawić otwarte łódeczki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?