![Tofu bowl](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/07/22113904/pwit._Realistic_professional_food_photography_buddha_bowl_with__6fa6d338-b109-4e97-bdae-40b5507733da.jpg)
Tofu bowl
Buddha bowl to hit ostatnich lat – a co powiesz na tofu bowl? Podobnie jak miska Buddy, również i to danie składa się z mocy świeżych warzyw ułożonych w misce sektorami – bez mieszania. Dodatkowo znajdziesz tu także ryż i oczywiście tofu. I nie obawiaj się, że ten sojowy „serek” będzie mdły! Dobrze wiemy, że mdłe tofu jeszcze nikomu nie posmakowało, dlatego zadbaliśmy o idealną marynatę. Jej sekret? Połączenie słonego sosu sojowego, słodkiego syropu klonowego i…czosnku. Spróbuj koniecznie!
![Tofu bowl](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/07/22113916/tofu-bowl.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez soli](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezsoli.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
80 g
|
ryżu basmati
|
2
|
opakowania tofu naturalnego
360 g
|
3
|
łyżki skrobi ziemniaczanej
30 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
0,1
|
szklanki wody
20 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
4
|
sztuki rzodkiewki
60 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Przygotowujemy marynatę do tofu: mieszamy olej, sos sojowy, wodę, syrop klonowy i czosnek granulowany.
Pokrojone tofu w kostkę polewamy marynatą i obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 15-20 minut.
Ogórek, rzodkiewkę oraz awokado kroimy.
W misce układamy ryż, tofu, oraz pokrojone warzywa i awokado. Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem.