![Tofu w orzechowym sosie a la pad thai](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/12/15091253/004A6164s.jpg)
Tofu w orzechowym sosie a la pad thai
Lubisz azjatyckie smaki? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tofu w orzechowym sosie a la pad thai! Prawdziwą siłą tego posiłku jest mieszanka przypraw, syropu klonowego i masła orzechowego — to właśnie dzięki niej danie ma niepowtarzalny smak. A wartości odżywcze? Taki obiad to super źródło pełnowartościowego białka, witaminy C, beta-karotenu, żelaza i wapnia. Spróbuj koniecznie!
![Tofu w orzechowym sosie a la pad thai](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/12/15091341/tofu.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu
|
1
|
opakowanie tofu
180 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
30 g
|
orzechów ziemnych
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
1
|
łyżeczka masła orzechowego
10 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
4
|
łyżki soku z cytryny
24 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
3
|
łyżki kiełków
45 g
|
3
|
garści świeżej kolendry
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji.
Tofu kroimy w kostkę, paprykę, marchewkę, cebulę kroimy w paski, a czosnek i imbir drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy imbir, czosnek i cebulę.
Mieszamy ze sobą masło orzechowe, syrop klonowy, sok z cytryny, sos sojowy.
Do warzyw dodajemy tofu, marchew oraz paprykę i mieszamy.
Warzywa zalewamy sosem, całość posypujemy posiekaną kolendrą, kiełkami i orzechami.
Podajemy z ryżem.
Smacznego!