
Sałatka z fetą, pomidorkami i chili
Feta to ser pochodzący z Grecji. Produkuje się go z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z dodatkiem koziego lub tylko z mleka koziego. Może stanowić dodatek do wielu potraw, a jedną z nich jest sałatka z fetą, pomidorkami i chili, polana aromatyczną oliwą z oliwek.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
344
kcal
Kalorie
15
g
Białko
28
g
Tłuszcze
10
g
Węglowodany
744
mg
Sód
2
g
Błonnik
Składniki
1
|
sztuka sera typu Feta
200 g
|
35 g
|
mieszanki sałat
|
35 g
|
rukoli
|
7
|
sztuk czerwonych pomidorków koktajlowych
140 g
|
50 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
sztuka papryczka chili
20 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
344
kcal
Kalorie
15
g
Białko
28
g
Tłuszcze
10
g
Węglowodany
744
mg
Sód
2
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Orzechy prażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostudzenia.
2
Kroimy w kosteczkę ser feta, a papryczkę chili w plasterki.
3
Do dużego półmiska wkładamy mieszankę sałat, rukolę oraz pokrojony ser i papryczki.
4
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki i wrzucamy do półmiska.
5
Posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
