
Pieczone warzywa z sosem orzechowym
Chcesz zwiększyć ilość warzyw w jadłospisie, ale nie przepadasz za ich delikatnym smakiem? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pieczone warzywa z sosem orzechowym, a przekonasz się, że klasyczne, polskie warzywa, takie jak marchewka, seler czy dynia wcale nie muszą być nudne! Wystarczy, że do pieczonych warzyw dodasz wyrazisty, lekko słodki sos na bazie masła orzechowego i mleczka kokosowego, a pokochasz ich smak już od pierwszego kęsa!

Kategorie












Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki marchewki
240 g
|
2
|
sztuki pietruszki
100 g
|
0,5
|
sztuki batata
100 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
300 g
|
dyni
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
łyżeczki masła orzechowego
40 g
|
0,3
|
opakowania mleczka kokosowego
100 g
|
3
|
łyżki jasnego sosu sojowego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie warzywa kroimy, łączymy z oliwą i przyprawami. Pieczemy w piekarniku przez około 30-35 minut.
W małym rondelku podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy do niego masło orzechowe i sos sojowy, mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
