Pieczone warzywa z sosem orzechowym

Chcesz zwiększyć ilość warzyw w jadłospisie, ale nie przepadasz za ich delikatnym smakiem? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pieczone warzywa z sosem orzechowym, a przekonasz się, że klasyczne, polskie warzywa, takie jak marchewka, seler czy dynia wcale nie muszą być nudne! Wystarczy, że do pieczonych warzyw dodasz wyrazisty, lekko słodki sos na bazie masła orzechowego i mleczka kokosowego, a pokochasz ich smak już od pierwszego kęsa!

15 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,54/5
(z 52 ocen)
Pieczone warzywa z sosem orzechowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

420 kcal Kalorie
13 g Białko
23 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
1136 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
6
sztuk marchewki
270 g
2
sztuki pietruszki
100 g
0,5
sztuki batata
100 g
0,5
sztuki selera
100 g
3
porcje dyni
300 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
0,5
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
4
łyżeczki masła orzechowego
40 g
0,3
opakowania mleczka kokosowego
100 g
3
łyżki jasnego sosu sojowego
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

420 kcal Kalorie
13 g Białko
23 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
1136 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia

2

Wszystkie warzywa kroimy, łączymy z oliwą i przyprawami

3

Pieczemy w piekarniku przez około 30-35 minut

4

W małym rondelku podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy do niego masło orzechowe i sos sojowy, mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?