
Kokosowa zupa z krewetkami
Mleczko kokosowe i krewetki to połączenie doskonale znane fanom kuchni południowo-wschodniej Azji – np. kuchni tajskiej. Słodki, aromatyczny kokos fantastycznie dopełnia delikatny smak tych popularnych skorupiaków, tworząc połączenie, któremu nie sposób się oprzeć. Chcesz przekonać się o tym na własnej skórze, a raczej…na własnych kubkach smakowych? Nasza kokosowa zupa z krewetkami poleca się na obiad – smacznego!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
krewetek
|
1
|
opakowanie mleczka kokosowego
400 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
2
|
łyżeczki pasty curry
10 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Krewetki czyścimy.
Obsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Dodajemy kawałki papryki, pieczarek i pastę curry. Podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Dodajemy bulion i dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
