
Jajka zapiekane w papryce
Jajko podane nieco inaczej niż zwykle. Oto przepis na wyśmienite jajka zapiekane w papryce. To oryginalne i smaczne danie przygotowuje się bardzo szybko. Podane na talerzu prezentuje się bardzo efektownie. Jest to świetny pomysł na śniadanie.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki czerwonej papryki
340 g
|
4
|
sztuki jajek kurzych
224 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka świeżej natki pietruszki
5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Papryki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion i oprószamy solą.
Pokrojone papryki układamy na .blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, tryb góra-dół, na 15-20 minut
Wyjmujemy papryki, temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 stopni. Następnie wbijamy do każdej kolejno jedno jajko. Posypujemy solą i pieprzem.
Na małej tarce ścieramy odrobinę masła i jajka posypujemy wiórkami.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut w zależności od stopnia ścięcia żółtka, jakie chcemy uzyskać.
Gotowe papryki posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
