Jajka zapiekane w papryce

Jajko podane nieco inaczej niż zwykle. Oto przepis na wyśmienite jajka zapiekane w papryce. To oryginalne i smaczne danie przygotowuje się bardzo szybko. Podane na talerzu prezentuje się bardzo efektownie. Jest to świetny pomysł na śniadanie.

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,67/5
(z 21 ocen)
Jajka zapiekane w papryce
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

256 kcal Kalorie
16 g Białko
16 g Tłuszcze
11 g Węglowodany
246 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
2
sztuki czerwonej papryki
340 g
4
sztuki jajek kurzych
224 g
2
łyżeczki masła
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka świeżej natki pietruszki
5 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

256 kcal Kalorie
16 g Białko
16 g Tłuszcze
11 g Węglowodany
246 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Papryki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion i oprószamy solą

2

Pokrojone papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15-20 minut

3

Wyjmujemy papryki, temperaturę piekarnika zmniejszamy na 180 stopni

4

Następnie wbijamy do każdej kolejno jedno jajko. Posypujemy solą i pieprzem

5

Na małej tarce ścieramy odrobinę masła i posypujemy wiórkami

6

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut w zależności od stopnia ścięcia żółtka, jakie chcemy uzyskać

7

Gotowe papryki posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?