Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Idealne na jesień, pełne smaku i wartości odżywczych – takie są nasze ciasteczka owsiane z żurawiną. Czyli przepis na fit deser, który świetnie zastąpi sklepowe słodycze. Obok bazy z płatków owsianych znajdziesz tu moc pysznych dodatków – kwaskowatą żurawinę, orzechy, miód, czekoladę gorzką i aromatyczną skórkę pomarańczową. Takie ciasteczka dostarczą Ci mocy witamin z grupy B, polifenoli, magnezu, żelaza i błonnika. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,28/5
(z 18 ocen)
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

558 kcal Kalorie
12 g Białko
23 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
270 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
22,5
łyżki płatków owsianych górskich
225 g
0,5
łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
3
łyżeczki masła
15 g
2
łyżeczki miodu
24 g
0,5
szklanki wody
125 g
40 g
 orzechów włoskich
40 g
 żurawiny suszonej
4
łyżeczki skórki z pomarańczy
12 g
0,4
sztuki czekolady gorzkiej
40 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

558 kcal Kalorie
12 g Białko
23 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
270 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Płatki mielimy na drobniejszą, ale nadal z wyczuwalnym ziarnem mąkę.

2

Czekoladę, orzechy i żurawinę drobno siekamy.

3

Do małego rondelka wlewamy podaną w przepisie ilość wody, dodajemy masło i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.

4

W misce mieszamy płatki, sodę, sól, orzechy, żurawinę, skórkę z pomarańczy i czekoladę. Następnie dodajemy gorącą wodę z masłem, dolewamy miód i dokładnie mieszamy.

5

Gotową masę pozostawiamy do przestygnięcia i zgęstnienia.

6

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

7

Blat posypujemy odrobiną płatków owsianych. Wykładamy masę na ciasteczka i rozwałkowujemy cienko. Wycinamy dowolne kształty foremkami do ciastek.

8

Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po 10 minutach pieczenia obracamy ciasteczka na drugą stronę.

9

Upieczone ciasteczka pozostawiamy do przestygnięcia.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.