Wysokobiałkowe śniadania. 35 przepisów od dietetyczki
Kluczowe wnioski
- Wysokobiałkowe śniadanie to większa sytość w ciągu dnia, a także lepsza koncentracja. Przykłady takich posiłków to kanapki z serem i jajkiem sadzonym, jajecznica na parze z pieczywem lub kanapka ryżowa z tuńczykiem.

Co znajdziesz w artykule:
- Dlaczego warto jeść wysokobiałkowe śniadania?
- Jak skomponować wysokobiałkowe śniadanie?
- Przepisy na wysokobiałkowe śniadania od Respo
- ⏰ Wysokobiałkowe śniadania na szybko
- 🥚 Wysokobiałkowe śniadania z jajkiem
- 🐟 Wysokobiałkowe śniadania z rybą
- 🍩 Wysokobiałkowe śniadania na słodko
- 🌯 Wysokobiałkowe śniadania wegetariańskie
- 🥑 Wysokobiałkowe śniadania wegańskie
- 🍚 Wysokobiałkowe śniadania bezglutenowe
- Zmień dietę z Respo!
Dlaczego warto jeść wysokobiałkowe śniadania?
Śniadanie wysokobiałkowe powinno zawierać w swoim składzie około 20-40 g białka, choć warto podkreślić, że w badaniach naukowych najczęściej jako punkt odcięcia przyjmuje się 30-35 g białka w posiłku.
Czy takie śniadanie przynosi nam jakieś korzyści?
Badania wskazują, że tak, a jedzenie śniadań wysokobiałkowych związane jest z mniejszym stężeniem greliny (hormonu głodu), większym stężeniem peptydu YY (hormon sytości) i co za tym idzie lepszą sytością w dalszej części dnia.
Co więcej, osoby spożywające śniadania wysokobiałkowe mogą liczyć na zdolność lepszej koncentracji, a to przekłada się na większą efektywność w wykonywaniu codziennych zadań [1,2].
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Jak skomponować wysokobiałkowe śniadanie?
Choć wielu osobom śniadanie wysokobiałkowe kojarzy się z boczkiem, kiełbasą i ogromną ilością odżywki białkowej, to jest to błędny obraz.
Owszem, odżywki białkowe mogą być przydatne (zwłaszcza przy słodkich śniadaniach), jednak tak naprawdę wysokobiałkowe śniadanie możemy skomponować ze zdrowych, nieprzetworzonych produktów spożywczych, które dostaniemy w każdym sklepie.
Co więcej, przepisy na śniadanie wysokobiałkowe nie są przepisami na śniadanie z samych produktów „białkowych”, a produkty węglowodanowe, warzywa i owoce również mają w nich swoje miejsce.
Co więc powinno znaleźć się w śniadaniu wysokobiałkowym?
Będą to:
- źródło pełnowartościowego białka (jedno lub więcej, aby łącznie uzyskać 30 gramów białka lub więcej), np.:
- jajka,
- skyr,
- sery,
- twaróg,
- mięso i ryby w różnych formach (np. wędzone, dodane do pasty, pieczone, od czasu do czasu – przetworzone, o jak najkrótszym składzie),
- tofu,
- seitan,
- tempeh,
- nasiona roślin strączkowych,
- źródło zdrowego tłuszczu, np.:
- oliwa,
- awokado,
- masło orzechowe,
- hummus,
- orzechy i nasiona (orzechy i nasiona to świetna opcja, ponieważ poza tłuszczem zawierają także dość dużo białka),
- źródło węglowodanów złożonych, np.:
- pieczywo pełnoziarniste,
- kasza,
- płatki owsiane i inne płatki zbożowe,
- warzywa i/lub owoce – tak jak w każdym, zdrowym posiłku, powinny one stanowić mniej więcej połowę naszego śniadania.
Przepisy na wysokobiałkowe śniadania od Respo
Poniżej znajdziesz przepisy na wysokobiałkowe śniadania, czyli takie, które w porcji zawierają minimum 30 g białka.
⏰ Wysokobiałkowe śniadania na szybko
Rano nie masz czasu na gotowanie? Przepisy na wysokobiałkowe śniadania na szybko są właśnie dla Ciebie, ich przygotowanie zajmie Ci bowiem maksymalnie 15 minut.
🥚 Wysokobiałkowe śniadania z jajkiem
Jajko to jedna z najpopularniejszych śniadaniowych opcji i dobre źródło pełnowartościowego białka. Jajka mogą więc stanowić dobrą bazę dla śniadania wysokoproteinowego, zwłaszcza jeśli wzbogacimy taki posiłek np. w odrobinę sera lub szynki.
🐟 Wysokobiałkowe śniadania z rybą
Śniadanie na bazie ryby? To świetna opcja, jeśli szukasz czegoś z wysoką zawartością pełnowartościowego białka, bogatego w witaminy, składniki mineralne i kwasy omega-3!
Wśród opcji śniadaniowych idealnie sprawdzą się np. wędzony łosoś, makrela oraz pstrąg, tuńczyk z puszki czy krewetki. Wybór należy dla Ciebie.
🍩 Wysokobiałkowe śniadania na słodko
Wysokobiałkowe śniadanie wcale nie musi być wytrawne! Perfekcyjnie sprawdzą się również posiłki w wersji na słodko, do których możemy dodać np. skyr, twaróg, jajka, odżywkę białkową czy wysokobiałkowe gotowce, np. puddingi proteinowe.
🌯 Wysokobiałkowe śniadania wegetariańskie
Wysokobiałkowe śniadanie nie musi zawierać mięsa, zwłaszcza że istnieje mnóstwo alternatyw bogatych w pełnowartościowe białko. Dlatego jeśli szukasz przepisu na śniadanie wysokobiałkowe w wersji bezmięsnej, postaw na jajka, nabiał, ryby lub rośliny strączkowe.
🥑 Wysokobiałkowe śniadania wegańskie
Czy śniadanie z samych roślin może być wysokobiałkowe? Jak najbardziej, a pomogą Ci w tym takie produkty jak tofu, seitan, tempeh, orzechy, nasiona oraz odżywki białkowe np. na bazie grochu czy konopi.
🍚 Wysokobiałkowe śniadania bezglutenowe
Jesteś na diecie bezglutenowej? Wysokobiałkowe śniadania są również dla Ciebie!
Trzeba jednak zadbać, by bazowały na bezglutenowych produktach węglowodanowych takich jak płatki owsiane (czyste, niezanieczyszczone glutenem), komosa ryżowa, proso, gryka, ryż, chia czy nasiona roślin strączkowych.
Zmień dietę z Respo!
Chcesz schudnąć, ale dieta kojarzy Ci się z nudnymi, monotonnymi przepisami i masą wyrzeczeń?
Koniecznie zajrzyj do oferty Centrum Respo i przekonaj się, że dieta może być smaczna, prosta i po prostu przyjemna, a do tego dopasowana do indywidualnych potrzeb takich jak stan zdrowia, gust kulinarny czy plan dnia.
Piśmiennictwo:
- Leidy, H. J., Ortinau, L. C., Douglas, S. M., & Hoertel, H. A. (2013). Beneficial effects of a higher-protein breakfast on the appetitive, hormonal, and neural signals controlling energy intake regulation in overweight/obese,“breakfast-skipping,” late-adolescent girls. The American journal of clinical nutrition, 97(4), 677-688.
- Dalgaard, L. B., Kruse, D. Z., Norup, K., Andersen, B. V., & Hansen, M. (2024). A dairy-based, protein-rich breakfast enhances satiety and cognitive concentration before lunch in overweight to obese young females: A randomized controlled crossover study. Journal of Dairy Science, 107(5), 2653-2667.