Sałatka z melonem i szynką dojrzewającą
8 g błonnika, 30 g białka i nietuzinkowe połączenie smaków. Sałatka z melonem i szynką dojrzewającą to świetny sposób na pełnowartościowe śniadanie albo lunch do pracy! Słodki, soczysty melon tworzy tu pyszny duet wyrazistą szynką parmeńską, a całość dopełniają jeszcze rukola i pestki dyni. Nie można też zapomnieć o dressingu – w tym przypadku idealnie sprawdza się sos przygotowany na bazie syropu klonowego i oliwy. Całość smakuje najlepiej podana ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
rukoli
|
100 g
|
melona
|
5
|
plastrów szynki parmeńskiej
75 g
|
15 g
|
pestek dyni
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Melona kroimy na kawałki.
Na talerzu układamy rukolę, kawałki owoców i plastry szynki parmeńskiej.
Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni podprażamy pestki dyni do zarumienienia. Gotowymi pestkami posypujemy sałatkę.
W miseczce mieszamy składniki dressingu. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem. Danie podajemy z pieczywem. Pieczywo możemy podsmażyć do zarumienienia na suchej, dobrze rozgrzanej patelni lub podpiec w opiekaczu.