
Sałatka nicejska
Tuńczyk, jajko, oliwki, sałata…z czym kojarzy Ci się taka lista składników? Jeżeli na myśl przychodzi Ci sałatka nicejska, to jesteś na dobrym tropie! To szybkie, wysokobiałkowe danie ma niski indeks glikemiczny i zawiera całą moc witamin. A do tego jest mega proste w przygotowaniu. Spróbuj koniecznie!

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka oliwek czarnych
40 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
200 g
|
fasolki szparagowej
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
0,5
|
opakowania tuńczyka w sosie własnym
60 g
|
150 g
|
miksu sałat
|
0,5
|
sztuki czerwonej cebuli
40 g
|
Sos: |
|
4
|
łyżki octu winnego
20 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, około 9 minut od zgotowania wody. Studzimy i obieramy.
Fasolkę gotujemy na parze, ziemniaki gotujemy w wodzie do miękkości.
Oliwki, pomidorki, cebulę, tuńczyka kroimy.
Składniki sosu przekładamy do słoiczka i energicznie wstrząsamy do uzyskania jednolitego konsystencji.
Ziemniaki i jajka kroimy w plasterki.
Sałatę układamy z resztą składników na talerzu i polewamy sosem.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
