
Carpaccio z buraka z serkiem wiejskim
Uwielbiasz buraki? A więc ten przepis będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę: carpaccio z buraka z serkiem wiejskim poleca się na szybki i pełnowartościowy posiłek. Buraki to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, istna bomba witaminowa, pełna substancji bioaktywnych korzystnie działających na nasz organizm. Wspierają pracę układu odpornościowego, przewodu pokarmowego i wątroby, a także wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Sportowców ucieszy pewnie fakt, iż buraki korzystnie oddziałują na wydolność organizmu podczas długotrwałego wysiłku fizycznego. Brzmi świetnie, prawda? Nie ma więc na co czekać – koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
sztuka ugotowanego buraka
100 g
|
1
|
opakowanie serka wiejskiego
200 g
|
0,3
|
sztuki cebuli czerwonej
20 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
0,3
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1 g
|
1
|
kromka chleba żytniego razowego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ugotowanego buraka kroimy w cienkie plasterki i wykładamy na talerz. Polecamy kupić już ugotowane buraki, aby zaoszczędzić czas na przygotowanie posiłku.
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie mieszamy razem z serkiem wiejskim.
Serek wiejski nakładamy na plasterki buraka. Oliwę mieszamy z ziołami prowansalskimi. Całość polewamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem wedle uznania.
Gotowe danie podajemy z pieczywem.