Grzanki z tuńczykiem i pomidorami

Grzanki z tuńczykiem i pomidorami

Szukasz niebanalnego pomysłu na śniadanie lub kolację? A co powiesz na grzanki z tuńczykiem i pomidorami? Chrupiące pieczywo w towarzystwie soczystego pomidora, tuńczyka i szczypiorku to prawdziwa bomba kolorów, smaków i…wartości odżywczych! Potas, likopen, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, witamina C. Przepis na pełnowartościowy i smaczny posiłek gwarantowany. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 3 ocen)
Grzanki z tuńczykiem i pomidorami
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

452 kcal Kalorie
33 g Białko
13 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
1147 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
3
kromki chleba żytniego
90 g
2
łyżeczki oliwy
10 g
1
sztuka pomidora
160 g
1
opakowanie tuńczyka w sosie własnym
120 g
1
sztuka cebuli dymki
20 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

452 kcal Kalorie
33 g Białko
13 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
1147 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kromki chleba oblewamy oliwą, przypiekamy na patelni, aż staną się chrupiące.

2

Cebulę i pietruszkę drobno siekamy. Pomidora kroimy w kosteczkę.

3

Warzywa łączymy z odsączonym tuńczykiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.

4

Sałatkę nakładamy na kromki pieczywa lub obok nich.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.