![Słodki omlet z musem owocowym](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/10/06135926/omlet-na-slodko.jpg)
Słodki omlet z musem owocowym
Masz ochotę na lekki deser, który zaspokoi Twój apetyt na słodkie, jednocześnie nie drażniąc żołądka? Jesteś w dobrym miejscu! Nasz słodki omlet z musem owocowym świetnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie, kolacja lub podwieczorek. Jego sekret? Tkwi w technice kulinarnej! Zamiast klasycznego smażenia, ten omlet jest przygotowywany na parze – dzięki temu staje się mniej tłusty i po prostu delikatniejszy. Smacznego!
![Słodki omlet z musem owocowym](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/10/06135933/omletos.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez soli](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezsoli.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jajka kurzego
112 g
|
3,5
|
łyżki mąki pszennej
42 g
|
0,3
|
szklanki mleka
75 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu skyr
75 g
|
150 g
|
malin
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Maliny i erytrol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Gorące maliny przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
Składnik na omlet miksujemy (jajka, mąkę, mleko).
W większym garnku zagotowujemy wodę (rozmiar garnka dopasowujemy do patelni, na której będziemy gotować omlet na parze). Na patelnię wylewamy omlet, następnie przykrywamy i gotujemy na parze do równomiernego ścięcia masy. Można również skorzystać z parowaru.
Omlet przekładamy na talerz, rozprowadzamy masło, tak by całkowicie się rozpuściło.
Na omlecie układamy skyr, następnie składamy omlet na pół.
Wierzch omleta polewamy przygotowanym wcześniej sosem.