
Słodki omlet z musem owocowym
Masz ochotę na lekki deser, który zaspokoi Twój apetyt na słodkie, jednocześnie nie drażniąc żołądka? Jesteś w dobrym miejscu! Nasz słodki omlet z musem owocowym świetnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie, kolacja lub podwieczorek. Jego sekret? Tkwi w technice kulinarnej! Zamiast klasycznego smażenia, ten omlet jest przygotowywany na parze – dzięki temu staje się mniej tłusty i po prostu delikatniejszy. Smacznego!

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jajka kurzego
112 g
|
3,3
|
łyżki mąki pszennej
40 g
|
0,3
|
szklanki mleka
75 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu skyr
75 g
|
150 g
|
malin
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Maliny i erytrol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Gorące maliny przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
Składnik na omlet miksujemy (jajka, mąkę, mleko).
W większym garnku zagotowujemy wodę (rozmiar garnka dopasowujemy do patelni, na której będziemy gotować omlet na parze). Na patelnię wylewamy omlet, następnie przykrywamy i gotujemy na parze do równomiernego ścięcia masy. Można również skorzystać z parowaru.
Omlet przekładamy na talerz, rozprowadzamy masło, tak by całkowicie się rozpuściło.
Na omlecie układamy skyr, następnie składamy omlet na pół.
Wierzch omleta polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
