Słodki omlet z musem owocowym

Słodki omlet z musem owocowym

Masz ochotę na lekki deser, który zaspokoi Twój apetyt na słodkie, jednocześnie nie drażniąc żołądka? Jesteś w dobrym miejscu! Nasz słodki omlet z musem owocowym świetnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie, kolacja lub podwieczorek. Jego sekret? Tkwi w technice kulinarnej! Zamiast klasycznego smażenia, ten omlet jest przygotowywany na parze – dzięki temu staje się mniej tłusty i po prostu delikatniejszy. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,67/5
(z 3 ocen)
Słodki omlet z musem owocowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

521 kcal Kalorie
32 g Białko
21 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
231 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
2
sztuki jajka kurzego
112 g
3,5
łyżki mąki pszennej
42 g
0,3
szklanki mleka
75 g
2
łyżeczki masła
10 g
0,5
opakowania jogurtu skyr
75 g
150 g
 malin
2
łyżeczki erytrolu
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

521 kcal Kalorie
32 g Białko
21 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
231 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Maliny i erytrol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Gorące maliny przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.

2

Składnik na omlet miksujemy (jajka, mąkę, mleko).

3

W większym garnku zagotowujemy wodę (rozmiar garnka dopasowujemy do patelni, na której będziemy gotować omlet na parze). Na patelnię wylewamy omlet, następnie przykrywamy i gotujemy na parze do równomiernego ścięcia masy. Można również skorzystać z parowaru.

4

Omlet przekładamy na talerz, rozprowadzamy masło, tak by całkowicie się rozpuściło.

5

Na omlecie układamy skyr, następnie składamy omlet na pół.

6

Wierzch omleta polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.